Cocktails in Rotterdam

Shake it, baby: Lukas Keijser proeft de cocktailcultuur in de nieuwe P-Bar in Rotterdam.

Als we verschillende tijdschriften moeten geloven, dan is de nieuwste trend op uitgaansgebied de cocktail. Nederland zou vooralsnog geen cocktailcultuur hebben, maar inmiddels zou het aantal shakers langzaamaan toenemen. De constatering is niet helemaal juist. Al zeker een decennium en waarschijnlijk langer bestaan er Zuid-Amerikaanse restaurants die we juist bezochten om de Margarita's, Mai Tai's en Hop Toad's, zoals de felgekleurde mixdrankjes met veel alcohol onder meer heten. En een bar-restaurant als Getto in Amsterdam staat al jaren bekend om de cocktail happy hours.

Wél opvallend is dat er de laatste tijd uitgaansgelegenheden verschijnen die zich als cocktailbar afficheren en een cocktailkaart hebben – overigens ook niet nieuw. Kwam vorig jaar bijvoorbeeld Mme. Jeanette in de hoofdstad, Rotterdam heeft sinds kort een splinternieuwe: de P-Bar. Deze bevindt zich op de hoek van de Witte de Withstraat en de Westersingel, nabij allerlei galeries en restaurants.

De P-Bar is minimalistisch ingericht. Het plafond is hoog, de aankleding in metaal, licht en glas. Als je achterin de zaak op een van de grote zwartlederen banken zit, kijk je met wat fantasie uit over het interieur van een ruimteschip. Alleen de krukken detoneren. Ze zijn bekleed met Evisu-spijkerbroeken. Evisu is niet echt een fijn merk. Het valt te associëren met te glad en protserig. Maar die omschrijving gaat maar slechts voor een enkeling op die de P-Bar bezoekt.

Het publiek is er eerder divers. Er komt wat arty, wat jong, wat ouder en onhip kan er ook makkelijk terecht. Druk is het niet op de vroege avond, terwijl zo'n bar in de hoofdstad bomvol zou zitten. ,,Het ligt aan de straat'', vertelt een Rotterdammer, ,,daar begint het laat.'' Het zou kunnen. In Rotterdam kun je tot laat in bepaalde cafés terecht, waardoor je minder snel de deur uit hoeft. Maar het multiculti-restaurant Bazar verderop is helemaal uitverkocht. Daarna iets drinken is toch een logische stap. Wellicht is het uitgaanspatroon in Rotterdam anders. Dat verschilt sowieso van stad tot stad. In Antwerpen hoef je bij wijze van spreken voor één uur de straat niet op, in Utrecht danst het publiek minder op onbekende muziek.

Ondertussen is het natuurlijk geweldig, in alle rust je cocktail drinken. De muziek maakt het er alleen nog maar relaxter op. We horen onder andere Tracy Chapman. Wie had gedacht dat zij het nachtleven nog eens zou halen. En voor wie niet graag dronken wordt: in P-Bar shaken ze ook non-alcoholische drankjes.

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser