BIOLOGISCHE TEELT SUCCES

Karl-Georg Zielke (44 jaar)

Verbouwt groente op ecologische grondslag

Woonplaats: Görlsdorf, Duitsland

,,Ik ben in 1991 na het einde van de DDR als zelfstandig imker begonnen. De honing verkochten we op weekmarkten in Berlijn. Daar bleek toen vraag naar biologisch geteelde groente te bestaan. Daarom hebben we ons toegelegd op groente, aardappels en kruiden. Met exotische producten als koriander wilde het eerst niet vlotten. Inmiddels loopt het prima.

,,Omdat ik al jaren imker was, kwam het niet in me op een conventioneel bedrijf te starten. Bovendien keurde mijn vader zijn leven lang chemische bestrijdingsmiddelen. Dan weet je wel hoe schadelijk die zijn. Mensen betalen graag iets meer voor ecologische producten maar stellen wel hoge eisen. We krijgen vrijwel geen subsidie: 7.400 mark vorig jaar, 1 procent van de omzet. Dat is moeilijk uit te leggen met een Groene landbouwminister die de biologische teelt wil bevorderen. Voordeel is wel dat we niet afhankelijk zijn.

,,Het bedrijf moet uit het niets opgebouwd worden. Nu bezitten we 30 hectare, waarvan 20 bebouwd. Iedere cent die overblijft, investeren we in nieuwe technologie. Voor de oogst hebben we nu een moderne machine. Er zijn nog steeds te veel handen nodig. We hebben alle kelders in de omgeving gehuurd om onze producten op te slaan, de bieten bewaren we op het veld. Dat betekent dat we op gezette tijden alles met de hand moeten omdraaien.

,,In het hoogseizoen werken hier tien mensen, vier seizoenarbeiders komen dan uit Polen. De werkloosheid in Brandenburg is 20 procent, maar er is geen Duitse arbeider te krijgen. Het arbeidsbureau is veel te laks. Ze zoeken tien sollicitanten voor me. Dan komen er twee. Dronken. Tja, uiteindelijk geven ze de Polen dan maar een tijdelijke arbeidsvergunning.

,,Ik rijd vier keer per week naar de stad. Tweederde van de oogst verkopen we zelf, eenderde gaat naar biowinkels. Op zaterdag rijden twee dochters mee. Een verkoopt groente, de ander staat in een bakkerij. Mijn oudste zoon gaat in de landbouw; hij volgde een opleiding in Bielefeld. Hij zoekt eerst daar werk. In Görlsdorf kan hij nog z'n hele leven zwoegen.''

    • Michel Kerres