Bill Clinton keert terug als virus

We kenden al het Kournikova-virus, het Nimda-virus, Code Red en natuurlijk het `I love you'-virus. Maar computergebruikers opgelet, nu is er een virus dat zich voordoet als niemand minder dan Bill Clinton, de voormalige president van de Verenigde Staten.

Het virus lijkt een onschuldige screensaver met een foto van Clinton die op de saxofoon speelt. Als het wordt geopend kan het echter bestanden wissen en voor vertragingen zorgen op de computernetwerken, zo waarschuwden makers van antivirus software.

Waar het virus deze keer vandaan komt is nog een vraag, alhoewel er een beschuldigende vinger in de richting van Australië wordt gewezen. Eén van de vorige plagen van computergebruikers, het zogenoemde Kournikova-virus, werd onder meer rondgezonden door een 21-jarige inwoner van Sneek. Hij werd in september veroordeeld tot 150 uur werkstraf voor het verspreiden van het virus dat was genoemd naar de Russische tennisspeelster Anna Kournikova.

Kournikova, Code Red, Nimda en I Love you waren aggressieve virussen die wereldwijd voor veel schade zorgden. Code Red bijvoorbeeld veroorzaakte medio vorig jaar naar schatting een schade van 2,6 miljard dollar.

Of de musicerende Clinton hetzelfde teweeg zal brengen is maar de vraag. Het kan schade veroorzaken aan het e-mail programma Microsoft Outlook, maar de nieuwere versies van Outlook zouden tegen het virus bestand moeten zijn, aldus de software makers.

De fabrikanten hebben het virus desondanks als als middelmatig gevaarlijk gekenmerkt omdat computergebruikers makkelijk in de verleiding kunnen worden gebracht om de e-mail met het virus te openen.

De e-mail heeft een attachment dat `Bill karikatuur' heet. Bovendien laat het de gebruiker in de waan dat er geen gevaar dreigt. De e-mail bevat namelijk een boodschap dat het op virussen is gecontroleerd.