Bankroet in sector textiel

De Textielgroep Twenthe is failliet. De holding van zes textielbedrijven uit Nederland, Duitsland en België kampt met een schuldenlast van 20 miljoen euro. Bij het bedrijf werken in totaal 270 mensen die nu hun baan dreigen te verliezen.

Hoewel het faillissement alleen geldt voor de holding, komen de dochterondernemingen volgens curator J. van der Hel ook in de problemen. De curator probeert voor deze bedrijven, onder meer Summerset in Weerselo, Swinkels in Veldhoven en De Watermolen in Helmond, snel kopers te vinden.

De bedrijven zijn volgens Van der Hel in principe levensvatbaar. De problemen bij de Textielgroep Twenthe zijn met name te wijten aan Wisselink Textiles. De weverij uit Aalten, waar tachtig mensen werkten, ging tien dagen geleden failliet. De Textielgroep Twenthe maakte in 2001, op een omzet van 38 miljoen euro, een winst van 2 miljoen euro. De zes voorgaande jaren waren met verlies afgesloten.

Grootaandeelhouder United Fabrics van de Textielgroep Twente is sinds enkele jaren in een juridische strijd verwikkeld met textiel- en kunststoffenconcern Koninklijke Ten Cate (KTC).

United Fabrics claimt een schadevergoeding van 64 miljoen euro. Koninklijke Ten Cate zou zich niet hebben gehouden aan een overeenkomst om werk uit te besteden en op managementniveau samen te werken. De Almelose rechter doet over enkele weken uitspraak in deze juridische procedure. KTC en de Textielgroep Twenthe hebben afgelopen woensdag tevergeefs geprobeerd de zaak te schikken.

De Textielgroep Twenthe heeft eerder al een aanbod van KTC om voor 7,3 miljoen euro de claim af te kopen, naast zich neergelegd. De Textielgroep Twenthe wilde elf miljoen euro en verlangde daarnaast van KTC dat het de Belgische textieldrukker Swinkels en textielveredelaar De Watermolen over zou nemen. KTC zegt niet geïnteresseerd te zijn in de bedrijven van de Textielgroep Twenthe.