2 miljoen doden per jaar door tbc

Tuberculose kost nog altijd twee miljoen mensen per jaar het leven, waarvan 80 procent in 22 landen, zo heeft de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) gisteren gemeld. Een derde van de wereldbevolking is besmet met de tb-bacil.

Volgens een rapport dat gisteren is gepubliceerd ter gelegenheid van wereld-tuberculosedag – zondag – riskeert geldgebrek de door de WHO gestelde doelen om de ziekte in te dammen, met ongeveer acht jaar te vertragen. De WHO beoogt tegen het jaar 2005 70 procent van de gevallen van besmettelijke tuberculose te diagnosticeren en 85 procent daarvan te genezen. Daarbij zien gezondheidswerkers erop toe dat patiënten hun medicijnen de eerste twee maanden van de behandeling innemen. Als gevolg van het geldgebrek, geraamd op 300 miljoen dollar per jaar, kunnen deze doelstellingen waarschijnlijk pas tegen het jaar 2013 worden bereikt. De totale kosten om de ziekte in te dammen, worden geschat op een miljard dollar per jaar.