`Zelfmoord Egyptische piloot oorzaak ramp'

De ramp met de Egyptische Boeing die op 31 oktober 1999 voor de kust van Massachusetts in zee stortte is veroorzaakt door de Egyptische co-piloot, die zelfmoord pleegde door het toestel bewust in zee te laten storten. Bij de ramp kwamen alle 217 inzittenden om het leven.

Tot die conclusie is de Amerikaanse Nationale Transportveiligheidsraad gekomen op basis van onderzoek van wrakstukken en de zwarte doos. Volgens de raad is een technisch mankement als oorzaak van de ramp met vlucht 990 van EgyptAir – op weg van New York naar Kairo – uit te sluiten. De Boeing 767-366 stortte neer ,,door de vluchtcontrolerende actie'' van co-piloot Gameel El Batouty. Deze was alleen in de cockpit toen hij de automatische piloot uitschakelde, gas terug nam en het vliegtuig in een duikvlucht bracht. Tijdens die duikvlucht herhaalde El Batouty bijna anderhalve minuut lang op kalme toon de zin ,,Ik vertrouw op Allah''. Die kalme toon, aldus de raad, ,,komt niet overeen met de reactie die kan worden verwacht van een piloot die kampt met een onverwacht of niet bedoeld vluchtmankement''. De co-piloot ondernam niets ondernomen om de duikvlucht te onderbreken.

De Egyptische regering vecht de conclusies van de Nationale Transportveiligheidsraad aan. Kairo liet weten dat officieel tegen de bevindingen zal worden geprotesteerd en dat zal worden aangedrongen op verder onderzoek. Ook de familie van co-piloot El Batouty heeft geprotesteerd. De `zelfmoordthese' heeft in Egypte al eerder grote consternatie veroorzaakt.