WTO: slechten subsidies landbouw

Een betere toegang van producten van ontwikkelingslanden op de Westerse markten zou driemaal zo veel middelen in de Derde Wereld vrijmaken dan de 50 miljard dollar die volgens de Verenigde Naties nodig zijn om in 2015 te armoede in de wereld te halveren.

Dit heeft Michael Moore, topman van de Wereldhandelsorganisatie WTO, gisteren gezegd tijdens de Financing for Development-conferentie in het Mexicaanse Monterrey. Volgens Moore zou een land als Argentinië, dat op dit moment in zeer zware financiële problemen verkeert, jaarlijks 5 miljard meer verdienen als de landbouwbescherming en -subsidies van Westerse landen zouden worden afgeschaft.

Ook Wereldbankpresident Wolfensohn en directeur Köhler van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) schaarden zich achter Moore's oproep voor een vrije wereldhandel. Köhler noemde handel de belangrijkste weg naar zelfhulp voor ontwikkelingslanden. Wolfensohn hekelde de landbouwsubsidies ,,die zesmaal groter zijn dan het bedrag dat rijke landen jaarlijks aan ontwikkelingshulp spenderen.''

Köhler van het IMF zei dat er geen ,,snelle oplossing'' was voor de crisis in Argentinië. De Argentijnse president Duhalde is Monterrey en bespreekt daar de voorwaarden voor nieuwe steun van het IMF voor het land dat in een zware financiëele crisis verkeert. Het IMF zette zijn financiële steun aan Argentinië vorig jaar stop, omdat er volgens het fonds geen geloofwaardig plan is om de Argentijnse economie, financiële sector en overheidsfinanciën te saneren.

Köhlers terughoudendheid nam evenwel de hoop weg dat in de wandelgangen van de conferentie in Monterrey een doorbraak kon worden gemeld. Wel zei hij dat het IMF in intensieve gesprekken met Argentinië verwikkeld blijft.

Het IMF heeft in principe een kredietlijn van 10 miljard dollar beschikbaar, maar weigert tot nu toe dat geld daadwerkelijk over te maken. De Argentijnse begroting zoals die er nu ligt, biedt volgens het fonds onvoldoende garanties dat het geld, zoals de ruim 40 miljard dollar uit een vorig hulppakket, vergeefs wordt gespendeerd.

    • Maarten Schinkel