Vriend

Het old boys netwerk is nog intact bij supermarktbedrijf Laurus. Vriendjespolitiek en bloedgroepenstrijd is er heftiger dan die in de jaren tachtig bij het CDA. Om kosten te besparen, wilde Laurus twee jaar geleden haar werkmaatschappijen op één IT-systeem laten draaien, dat van Super de Boer. Edah weigerde.

In de top van het veelgeplaagde bedrijf speelt hetzelfde. Toen anderhalf jaar geleden O. van der Straaten aantrad, vertrokken snel enkele topmanagers om plaats te maken voor vrienden die hij nog kende van zijn vorige werkgever Unilever, onder meer het hoofd personeelszaken en de directeur van Laurus Spanje.

Van der Straaten had in augustus vorig jaar na het Konmar-debacle zijn biezen nog niet gepakt of het twee-richtingverkeer kwam weer op gang. Zeker een handvol adepten van Van der Straaten moest het veld ruimen en de vertrouwde hap mocht weer opdraven. Aandeelhouder en commissaris E. Albada Jelgersma schoof J. Konings naar voren als directeur en een drietal oud-gedienden werd weer teruggehaald. Mede door het benoemingenbeleid raakte Laurus out of control, zoals de nieuwe topman J.M. Hessels het deze week noemde.

Het netwerk kent ook positieve kanten, zo bleek eerder deze week. Laurus heeft een negatief eigen vermogen, maar Euronext verwijst het bedrijf niet naar het strafbankje van de beurs omdat de situatie te repareren is. Het strafbankje zou de toorn maar opwekken van de president-commissaris van Euronext: Hessels.

    • Frits Baltesen