Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

De achtste dag. In deze laatste uitzending van dit seizoen vertelt de vriendin van de twee jaar geleden vermoorde Hells Angel Facco Nieuwenhuis onder meer over het foutieve beeld dat de media van de motorrijder hebben geschetst. Ned.3, 20.02-20.30u.

Netwerk. Minister van Binnenlandse Zaken De Vries, hoogleraar psychologie W. Wagenaar en de Franse extremist Le Pen geven hun mening over Pim Fortuyn. Verder aandacht voor de Nigeriaanse vrouwen die voor overspel tot de doodstraf door steniging zijn veroordeeld. Ned.1, 20.30-21.00u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Vechten voor Israël. Reportage over joodse Nederlandse jongeren die vrijwillig in het Israëlische leger tegen de Palestijnen vechten. De jongeren die in het Israëlische leger gaan worden allemaal gedreven door de angst dat de staat Israël wordt bedreigd. Ned.3, 21.15-21.50u.

PRAATPROGRAMMA

Kortsluiting. Columnist Marcel van Dam gaat in discussie met rabbijn Evers over de stelling dat Israël een terroristische staat is. Ned.3, 20.30-21.15u.

Barend & Van Dorp. Gast is onder anderen voorzitter van de Sociaal Economische Raad Herman Wijffels. RTL4, 22.30-23.30u.

Krachtstroom. Gesprek met de staatssecretaris van Cultuur, Onderwijs en Wetenschappen Rick van der Ploeg en acteur en tv-presentator Joost Prinsen. Ned.1, 0.13-0.45u.

FILM

The Big Red One (Samuel Fuller, 1980, VS). Zie tv-vooraf. RTL5, 20.30-22.40u.

Grease 2 (Patricia Birch, 1982, VS). Vervolg op succesvolle musical uit 1977 is in sommige opzichten overtuigender dan het origineel. Regisseuse Birch concentreert zich op het mythologische karakter van de rock'n'roll-cultuur, waarin verongelukte motorrijders als engelen terugkeren. Met Michelle Pfeiffer. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

Rush Hour (Brett Ratner, 1998, VS). Eerste bigbudget-Hollywoodfilm van Aziatische martial-arts-superster Jackie Chan is amusante actiekomedie annex buddyfilm. Met Chan als de zwijgzame oosterling en Chris Tucker als de hysterisch ratelende Amerikaan. Kreeg vervolg. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

The Preacher's Wife (Penny Marshall, 1996, VS). Fletse remake van lichte komedie The Bishop's Wife (Henry Koster, 1947) speelt in een zwarte achterbuurt in de jaren negentig. Pastor Courtney B. Vance en zijn verwaarloosde vrouw Whitney Houston krijgen hemelse hulp. VRT, 21.40-23.44u.

. Dressed To Kill (Brian De Palma, 1980, VS). Opwindende nonsensthriller van ironische Hitchcock-adept De Palma. Psycho is de evidente inspiratiebron voor dit chic gefotografeerde doolhof van valse aanwijzingen. Vrijpostige huisvrouw Angie Dickinson wordt gruwelijk vermoord door een mystery woman. Tienerzoon Keith Gordon en hoertje Nancy Allen proberen de dader te vinden. Met Michael Caine als psychiater. Net5, 22.30-0.20u., onderbroken door reclame.

Four Days in September (Bruno Barreto, 1997, Brazilië/VS). Regisseur van Donna Flor e seus dois maridos vraagt begrip voor oude linkse terroristen in ironisch verslag van authentieke ontvoering van Amerikaanse ambassadeur door Braziliaanse stadsguerrilla-amateurs in het najaar van 1969. Canvas, 23.40-1.40u.

Gossip (Collin Nutley, 2000, Zweden). Verfrissend komische film uit Zweden. Negen actrices doen auditie voor hoofdrol in remake van Greta Garbo's Queen Christina. Ned.3, 23.52-2.03u.

. Dead Ringers (David Cronenberg, 1988, Can.). Psychologische thriller brengt smaakvol de aftakeling in beeld van identieke-tweelingbroers (beiden gespeeld door Jeremy Irons, in een vlekkeloze trucage) die als briljante gynaecologen met elkaar in harmonie leven, als één gespleten persoonlijkheid. Net5, 0.20-2.45u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Dirigent en artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven praat over de passietijd en nieuwe Bach-cd. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldhouwer Floris Brasser in Vorden besprekingen van de film The Royal Tenenbaums (regisseur Wes Anderson), het boek The hundred and ninety-nine steps (Michel Faber) en de cd Falling stars and broken hearts van Fred Eaglesmith. Na elven een gesprek met tekenares Marlies Appel. 747AM, 22.02-24.00u.