Supporters ontregelen treinverkeer

Ongeveer driehonderd supporters van FC Utrecht hebben gisteravond het treinverkeer rond Utrecht geheel ontregeld. De voetbalfans liepen tussen tien en half twaalf op de sporen van het Centraal Station, waardoor NS gedwongen was het treinverkeer stil te leggen.

Volgens een woordvoerder van NS hebben ,,enige duizenden mensen'' vertraging opgelopen. ,,We hebben vannacht stadsbussen, extra treinen en taxi's ingezet om de reizigers nog op hun bestemming te krijgen. Dat is niet helemaal gelukt, dus rekenen we op een aantal claims.'' De luidruchtige supporters hebben volgens hem ook vernielingen aangebracht in en rondom het station. Er zijn geen arrestaties verricht.

De supporters eisten met hun actie dat NS komende vrijdag méér dan twee treinen inzet voor het vervoer van Utrechtse aanhangers naar de Amsterdam Arena, waar 's avonds Ajax 2-FC Utrecht (halve finale van het bekertoernooi) wordt gespeeld. Een aantal supporters dreigde zijn actie vanavond te herhalen, als NS vanmiddag niet op de eis zou zijn ingegaan. De officiële supportersvereniging zegt echter af te zien van verdere blokkades van het treinverkeer, omdat NS naar haar zeggen met schadeclaims heeft gedreigd.

Bij de ontmoeting voor de Amstel Cup zijn ten hoogste 1.600 Utrechtse fans welkom, die met twee dubbeldekkers van NS zullen worden vervoerd. De belangstelling van de FC Utrecht-aanhang is volgens voorzitter B. ten Boden van de supportersvereniging veel groter. Hij wil dan ook graag met 4.800 fans naar de Arena, vertelde hij gisteravond na een bijeenkomst van de supporters in het spelershome van FC Utrecht.

De woordvoerder van NS zegt dat het ,,vooralsnog onmogelijk'' is aan de eisen van de aanhangers tegemoet te komen, omdat in het gebruikelijke veiligheidsoverleg rond deze wedstrijd is afgesproken dat ,,1.600 Utrechtse fans en niet méér'' het duel mogen bijwonen. Het veiligheidsoverleg is gevoerd door vertegenwoordigers van beide clubs, de Amsterdam Arena, de spoorwegpolitie en de politie van Amsterdam.

De woordvoerder van NS meldt dat de directie de kwestie vandaag opnieuw voorlegt aan de betrokkenen in het veiligheidsoverleg, waarna ze de supportersvereniging zal ontvangen. ,,Maar het moet duidelijk zijn dat de Spoorwegen niet degene zijn die het aantal bezoekende fans bij een voetbalwedstrijd kunnen bepalen.''

Ajax heeft vanmorgen laten weten dat het in geen geval méér dan 1.600 Utrechtse supporters bij Ajax 2-FC Utrecht zal toelaten. ,,Dat is conform alle afspraken'', aldus de woordvoerder van Ajax.

FC Utrecht zegt ,,verrast'' te zijn door het protest van zijn supporters. ,,Uiteraard keuren wij dit af. Wij vinden het een vreemde zaak'', aldus een woordvoerder. ,,Wij hebben de supportersvereniging constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.'' [Vervolg TREINEN: pagina 3]

TREINEN

Maar 1.600 fans zijn welkom

[Vervolg van pagina 1] Volgens de woordvoerder moest FC Utrecht twee weken geleden akkoord gaan met de toewijzing van maximaal zestienhonderd kaarten, ,,omdat de Nederlandse Spoorwegen op Goede Vrijdag niet meer dan twee treinen konden inzetten. In die fase was Ajax nog bereid meer kaarten beschikbaar te stellen''.

Supporters kunnen bepaalde uitwedstrijden (risicoduels) van hun favoriete club alléén bezoeken als ze een zogenoemde combikaart hebben gekocht, die bestaat uit een treinkaartje en een toegangskaart. De bezitters van de combikaart, ingevoerd om het supportersgeweld tegen te gaan, worden op hun reis begeleid door stewards van hun vereniging. Eenmaal aangekomen bij het stadion worden ze afgeschermd of via een tunnel naar hun zitplaats geleid.