Rusland uit scherpe kritiek op Georgië

Rusland heeft Georgië gisteren in een ongebruikelijk scherpe verklaring verweten nationalistische militanten te bewapenenen, Tsjetsjeense rebellen te helpen en een nieuwe oorlog tegen de separatistische Abchaziërs voor te bereiden.

De verklaring werd gisteren door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken uitgegeven naar aanleiding van de korte ontvoering, eerder deze week, van vier Russische militairen, leden van de vredesmacht die patrouilleert op de grens tussen Georgië en Abchazië. De vier militairen werden ontvoerd door Georgische guerrillastrijders, die in het gebied vechten tegen de Abchaziërs. De Russen werden na enige tijd vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van twee Georgiërs die zich in Abchazische gevangenschap bevonden. Abchazië is het door niemand officieel erkende republiekje dat zich in 1993 – met steun uit Rusland – losvocht van Georgië en dat zich sindsdien onafhankelijk noemt.

Volgens de verklaring heeft Georgië ,,duidelijk gekozen'' voor een ,,gewelddadige oplossing van de Abchazische kwestie''. De Georgische regering, aldus de verklaring, bewapent de twee Georgische milities die de Abchaziërs bestrijden, de Witte Legioenen en de Woudbroeders, die regelmatig strijd leveren met de Russische vredesmacht in het grensgebied. ,,De milities vinden hun wapens niet in het bos. De deuren van Georgische topfunctionarissen staan voor hen open.'' Moskou beschuldigde in de verklaring Georgië bovendien van het bewust negeren van ,,de Tsjetsjeense terroristen'' die volgens Moskou onlangs een VN-helikopter neerschoten in Abchazië. ,,Die huichelachtigheid wekt twijfels aan de eerlijkheid [van Georgië], niet slechts in de strijd tegen het terrorisme, maar ook ten aanzien van een vreedzame regeling in Abchazië'', aldus de verklaring.

Waarnemers vermoeden een verband tussen de schrille toon van de verklaring en het recente besluit van de Amerikaanse regering om militairen naar Georgië te sturen. Die moeten Georgische collega's opleiden voor de bestrijding van Tsjetsjeense rebellen, die zich verschuilen in de Pankisi-kloof op de grens tussen Georgië en Tsjetsjenië. Aanvankelijk reageerde Moskou negatief op de stap, tot president Poetin oordeelde dat de Amerikaanse hulp een zaak van de Georgiërs en de Amerikanen was.

Bij de Abchaziërs is de onrust over de Amerikaanse militaire hulp aan de Georgiërs echter niet weggenomen. Zij vrezen dat de door de Amerikanen opgeleide Georgische militairen uiteindelijk tegen Abchazië zullen worden ingezet.

Eerder deze week zei de Abchazische minister van Buitenlandse Zaken dat in dat geval Abchazië zich als autonome republiek bij Rusland zal aansluiten. De premier van Abchazië had het later over de eventuele overdracht van ,,bepaalde bevoegdheden'' van de Abchazische regering aan de Russische regering in het geval van een militaire aanval van de Georgiërs, ,,zoals Liechtenstein bepaalde bevoegdheden heeft overgedragen aan Zwitserland''.