Ramp op Tenerife herdacht

Met een herdenking en een kranslegging zullen nabestaanden volgende week woensdag stilstaan bij het grootste ongeluk uit de geschiedenis van de burgerluchtvaart. Het is 27 maart 25 jaar geleden dat op het Spaanse eiland Tenerife een Boeing 747 van de KLM op een zelfde type toestel van PanAm botste. In totaal 583 mensen vonden de dood.

De Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife vindt dat het na een kwart eeuw tijd is om de nabestaanden bij elkaar te brengen. Ook de aanslagen met twee vliegtuigen, 11 september vorig jaar, op het World Trade Center in New York, hebben veel emoties losgemaakt.

Amerikaanse en Spaanse deskundigen die het ongeval in 1977 onderzochten, legde de schuld bij KLM-gezagvoerder Jaap Veldhuyzen van Zanten, die met zijn 27 jaar ervaring als een van de beste KLM-vliegers bekend stond. Hij zou te vroeg en zonder toestemming van de verkeersleiding zijn vertrokken.

De Raad voor de Luchtvaart concludeerde in 1979 op basis van een rapport van de Rijksluchtvaartdienst (RLD) echter dat het ongeluk te wijten was aan een samenloop van omstandigheden. Technische storingen en een misverstand tussen Veldhuyzen van Zanten en de verkeersleiding zouden een rol hebben gespeeld. Een hoofdoorzaak was volgens de RLD niet aan te wijzen.

De besloten herdenkingsbijeenkomst wordt woensdagmiddag gehouden in de Amsterdamse RAI waar naar verwachting zevenhonderd mensen aanwezig zullen zijn. Eerder die ochtend leggen de stichting en directieleden van de KLM een krans bij het Tenerife-monument op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam.