PSV toont in euforische Kuip vooral onvolwassenheid

Slechts anderhalve minuut was PSV gisteravond bij een 1-0 voorsprong tegen Feyenoord verwijderd van een plaats in de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi. Maar tot grote frustratie van coach Erik Gerets toonde de landskampioen zich in Europees verband wederom onvolwassen en naïef. Met een fabuleuze kopbal loodste Feyenoord-spits Van Hooijdonk zijn ploeg in blessuretijd naar een verlenging, die PSV na de rode kaart voor aanvoerder Van Bommel met tien man beëindigde. In een euforische sfeer in De Kuip kon Feyenoord de bloedstollende serie strafschoppen onmogelijk verliezen, waardoor de Rotterdammers nog één halte zijn verwijderd van een Europese finale in hun eigen stadion.

Het volksfeest verdreef de grimmige stemming, waarin de spelers van Feyenoord en PSV vijfenzeventig minuten lang op eieren hadden gelopen uit angst zichzelf te verwonden. Die schroom was niet voelbaar op de tribunes, waar leden van de mobiele eenheid door tientallen vandalen werden bekogeld met glazen bier.

Diverse vechtpartijen illustreerden de treurig stemmende gedachte dat het nog steeds niet veilig is in de Nederlandse voetbalstadions. Feyenoord-voorzitter Van den Herik zal opnieuw de strijd moeten aanbinden met een deel van het Rotterdamse legioen, dat zich hardnekkig blijft misdragen. Op het veld riepen de twee Nederlandse clubs pas een Europa-Cupgevoel op, toen Van Bommel namens PSV de patstelling doorbrak.

Een keer verloor de Japanse middenvelder Ono zijn directe tegenstander uit het oog en dat werd Feyenoord meteen fataal. In een flits zag Van Bommel Feyenoord-doelman Zoetebier iets te ver voor zijn doel staan en met veel gevoel plaatste hij de bal vanaf ruim dertig meter onder de lat: 0-1. ,,Ik vraag me af of Van Bommel het zo bedoeld heeft'', zei Feyenoord-trainer Bert van Marwijk. ,,Volgens mij raakte Mark de bal verkeerd, dat zal ik hem binnenkort nog eens vragen.'' Van Marwijk verkeert nu eenmaal in de pikante situatie dat de strateeg van PSV tevens zijn schoonzoon is. Toch kan Van Bommel ook een reprimande verwachten van zijn schoonvader, want in mentaal opzicht is de 25-jarige Limburger nog niet rijp voor de Europese top.

Na zijn wonderschone doelpunt heerste Van Bommel op het middenveld en met listige steekpasses zette hij spits Kezman en de invallers Gakhokidze en Ramzi vrij voor het doel van Zoetebier. In die fase verzuimde PSV het duel te beslissen en Van Bommel kon het niet verkroppen dat zijn ploeg na de late gelijkmaker van Van Hooijdonk alsnog tot overwerk werd gedwongen. Onnodig torpedeerde hij in de 94ste minuut Feyenoord-aanvaller Kalou. De Engelse scheidsrechter Barber aarzelde geen moment en stuurde Van Bommel na zijn tweede gele kaart uit het veld. Al twee keer eerder incasseerde de international een rode kaart op Europees niveau, maar Van Bommel blijkt niets te hebben geleerd van zijn ervaringen tegen Bayern München en FC Kaiserslautern.

Zo beleefde Van Bommel in zijn vermoedelijk laatste seizoen bij PSV wederom een dramatisch optreden in een Europese wedstrijd. Maar hij zou in Eindhoven als de verlosser zijn bejubeld als PSV de winst in de slotminuten van de reguliere speeltijd niet zo kinderlijk uit handen had gegeven. Eerst leverde Gakhokidze de bal zo maar in bij Feyenoord-verdediger Emerton, die bovendien een herkansing kreeg nadat nota bene de oudste man op het veld een kardinale fout maakte. Tot verbijstering van zijn trainer Gerets verzuimde de 38-jarige Heintze de bal in de tribunes te trappen, waardoor Emerton invaller Elmander kon bedienen. De voorzet van de Zweedse aanvaller was niet op maat gesneden, maar uit een onmogelijk lijkende hoek zeilde de bal via het hoofd van Van Hooijdonk langs de verblufte PSV-doelman Waterreus: 1-1.

Ontgoocheld verklaarde Gerets dat hij nog nooit zo stuk had gezeten als na de bizarre ontknoping van de vierde ontmoeting met Feyenoord dit seizoen, die opnieuw een remise had opgeleverd. ,,We hadden de wedstrijd professioneel moeten uitspelen'', klaagde Gerets. ,,Ik voel me in en in triest.'' Acht spelers stemden tijdens de winterstop al voor het vertrek van de Belgische trainer. Voorzitter Van Raaij wist die binnenbrand nog te blussen, maar eens zal Gerets toch worden afgerekend op de bijrol die PSV onder zijn bewind al drie jaar in Europa speelt. Slechts drie dagen heeft Gerets bovendien de tijd om het geschonden moreel op te vijzelen voor de cruciale confrontatie met Ajax, want ook in competitieverband dreigt PSV te worden onttroond als beste ploeg van Nederland.

Eens te meer blijkt dat PSV een kleurloos elftal heeft zonder Van Bommel en de gisteravond geschorste libero Hofland. Graag ziet Gerets in international Bouma ,,een grote meneer'', maar de licht geblesseerde middenvelder paste voor de alles beslissende serie strafschoppen. Ook Van Bommel stond op de lijst van penaltyschutters, waarop de naam van Gakhokidze moest worden toegevoegd. De 26-jarige Georgiër onderstreepte zijn anonieme bestaan bij PSV met een slap schot vanaf elf meter en die misser kon door Bruggink, Ooijer, Heintze en Kezman niet meer worden gecompenseerd. Feyenoord-trainer Van Marwijk had bewust geen lijstje opgesteld. ,,Mijn assistent Metgod wees vijf spelers aan voor de penalty's en ik heb slechts de volgorde veranderd'', zei hij.

In de kwartfinales van de KNVB-beker werd Feyenoord door PSV nog uitgeschakeld na strafschoppen. Feilloos passeerden Ono, Paauwe, Van Wonderen en Bosvelt gisteren doelman Waterreus, waarna de maestro zelf koelbloedig het vonnis velde over PSV. Intens was de ontlading bij Feyenoord na de sublieme penalty van Van Hooijdonk. ,,Twee jaar lang domineerde PSV het Nederlandse clubvoetbal, maar we hebben die ploeg nu ingehaald'', concludeerde trainer Van Marwijk. Van Bommel zal zijn schoonvader voorlopig niet durven tegenspreken.

Feyenoord

1

PSV

1

Ruststand 0-0. 76. Van Bommel 0-1, 90. Van Hooijdonk 1-1. Schds: Barber (Eng). Tsch: 43.000. Eerste wedstrijd 1-1. Feyenoord wint na strafschoppen (5-4). Rode kaart: 94. Van Bommel (PSV/2x geel). Gele kaarten: Kalou, Ono (Feyenoord), Faber, Bøgelund en Heintze (PSV).

    • Robèrt Misset