Pierre is twee miljoen toch best wel waard

Feyenoord bereikte gisteren ten koste van PSV de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi. Pierre van Hooijdonk groeide bij de Rotterdammers opnieuw uit tot de held van de avond.

PSV-trainer Erik Gerets heeft in het verleden herhaaldelijk tevergeefs bij de clubleiding het verzoek ingediend om Pierre van Hooijdonk aan te trekken. Maar voorzitter Harry van Raaij zag niets in de aankoop. Hij vond de spits te zeer op leeftijd en vreesde dat het geïnvesteerde geld onvoldoende rendement zou opleveren. De 32-jarige Van Hooijdonk was gisteren in de Rotterdamse Kuip persoonlijk verantwoordelijk voor de uitschakeling van PSV in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi. De spits, die aan het begin van het seizoen voor circa twee miljoen euro werd overgenomen van Benfica, heeft zijn transfersom voor Feyenoord ruimschoots terugverdiend.

Voor de derde keer dit seizoen was het Van Hooijdonk die Feyenoord tijdens een Europese wedstrijd met een uitzichtloze stand op het scorebord weer volledig terug in de wedstrijd bracht. In de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi deed hij dat tegen SC Freiburg door op het juiste moment op miraculeuze wijze een vrije trap binnen te schieten. In de achtste finales boog hij tegen Glasgow Rangers een 1-0 achterstand met twee benutte vrije trappen om in een voorsprong. En gisteren maakte hij in de blessuretijd van de tweede helft van de reguliere speeltijd met zijn hoofd de niet meer verwachte gelijkmaker. Toen hij vervolgens ook nog eens de beslissende strafschop benutte, groeide Van Hooijdonk uit tot de held van de avond.

Gek van vreugde rende Van Hooijdonk na zijn winnende strafschop op de tribunes af. Boven het stadion barstte een enorm vuurwerk los. Op zijn knieën bedankte de nummer negen van Feyenoord het uitzinnige publiek. Twee seconden later werd Van Hooijdonk bedolven onder zijn toegesnelde ploeggenoten. Voor het eerst sinds het seizoen 1995/1996 wist Feyenoord zich te plaatsen voor de halve finales van een Europees toernooi. Die duels worden gespeeld op 4 en 11 april. De finale van het UEFA-Cuptoernooi is op 8 mei, in De Kuip. Direct na de tweede verlenging stapte Van Hooijdonk op Bert van Marwijk af. De trainer had hem na de Japanner Shinji Ono als tweede op het lijstje gezet van strafschopnemers. Van Hooijdonk stond er echter op om als laatste de strafschop nemen. Van Marwijk stemde direct in met het verzoek van zijn sterspeler. ,,Ik voelde me goed en had er alle vertrouwen in dat ik hem zou maken'', zei Van Hooijdonk na afloop in de catacomben van De Kuip met een blikje bier in zijn handen. ,,Van Marwijk zag Ono en mij als twee zekerheidjes voor het begin van de reeks. Maar ik wilde per se als laatste. Dan is de druk altijd het grootst. En dat vind ik prettig.''

Van Hooijdonk, die in de eerste ronde van de Champions League tegen Sparta Praag met rood kon vertrekken toen hij zijn frustraties botvierde op een tegenstander, bleef in de reguliere speeltijd tegen PSV geduldig wachten op zijn kans. Terwijl de PSV-supporters al dansend en hossend een voorschot op de overwinning namen, sloeg de spits van Feyenoord in de blessuretijd van de tweede helft dodelijk toe. Op het moment dat niemand het meer verwachtte kopte de topscorer van Nederland een voorzet van de Zweed Johan Elmander met een boogje achter de kansloze Waterreus. Feyenoord was van morsdood plotseling weer springlevend geworden. De Kuip explodeerde.

Van Hooijdonk, die in zijn loopbaan bij zijn vorige clubs – RBC, NAC, Celtic, Nottingham Forrest, Vitesse en Benfica – `slechts' de beker van Schotland won, kwam dit jaar naar Feyenoord met het idee om landskampioen te worden. Met de mogelijkheid om een Europese beker te winnen had hij geen rekening gehouden. ,,Nu de finale van het UEFA-Cuptoernooi zo dichtbij is, vind ik het winnen van die beker mooier dan het behalen van het kampioenschap'', zei Van Hooijdonk gisteren.

Feyenoord heeft in Van Hooijdonk eindelijk de scorende spits gevonden die het de afgelopen decennia miste. In de competitie nestelde hij zich met 21 doelpunten aan kop van de topscorerslijst in Nederland. In het UEFA-Cuptoernooi loodste Van Hooijdonk zijn ploeg met belangrijke treffers naar de laatste vier. Alleen al voor een plek in de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi zou PSV-voorzitter Van Raaij achteraf waarschijnlijk wel twee miljoen euro over hebben gehad.

    • Koen Greven