Partner

Vanaf wanneer mag BellSouth eigenlijk zijn belang in KPN verkopen? Deze vraag werd afgelopen maandag aan financieel bestuurder Maarten Henderson gesteld. De Amerikanen beschikten toen nog over een belang van 9 procent in het telecombedrijf, als gevolg van de verkoop van E-plus aan KPN. ,,In principe vanaf morgen'', verklaarde hij losjes tijdens de presentatie van de jaarcijfers. ,,Maar ze hebben toegezegd er zorgvuldig mee om te gaan''.

Dat bleek. Een dag later werden de 234,7 miljoen aandelen aan zakenbank UBS Warburg verkocht die ze verder over de financiële markten verspreidde. Binnen twaalf minuten was de deal gedaan. Koers 5,25 euro, opbrengst 1,2 miljard euro. Zonder een rimpeling in de koers te veroorzaken.

Zou de megatransactie van de voormalige partner voor Henderson als een verrassing zijn gekomen? Waarschijnlijk niet. Want KPN haalde een staaltje uit wat nog nooit door een Nederlands bedrijf is uitgehaald. Het bedrijf had namelijk op de dag van de presentatie van zijn recordverlies het jaarverslag (de zogeheten 20-F) voor de Amerikaanse belegger al klaar. Zo kon BellSouth alle potentiële kopers op maandag het Engelstalige verslag laten zien: na een dagje lezen konden de internationale partijen vervolgens hun slag slaan. En van een Nederlands jaarverslag nog geen spoor.

Een tip voor volgers van KPN. Kijk volgend jaar in welke taal het jaarverslag het eerste klaar is. In het Japans? Dan verkoopt NTT Docomo zijn belang in KPN Mobile. In het Nederlands? Dan zal (de opvolger van) minister Zalm eindelijk zijn slag slaan en het staatsbelang van de hand doen.

    • Erik van der Walle