Overleg opgeschort na nieuwe zelfmoordaanslag in Israël

Na een nieuwe Palestijnse zelfmoordaanslag in het hartje van West-Jeruzalem heeft premier Ariel Sharon een voor gisteravond geplande ontmoeting tussen hoge Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen onder het toeziend oog van de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni opgeschort. De bijeenkomst zou vanmiddag alsnog doorgaan.

Bij de aanslag werden drie Israëliërs gedood en bijna negentig gewond. De zelfmoordenaar, lid van de Palestijnse politie, is door het Palestijnse gezag eerder gevangen gezet omdat hij plannen had voor een zelfmoordaanslag. Tijdens de Israëlische inval in Ramallah, vorige week, werd hij vrijgelaten.

De Palestijnse Brigade van de Al-Aksa Martelaren, die nauwe banden heeft met de Al-Fatah Beweging van Yasser Arafat, nam gisteren snel de verantwoordelijkheid op zich voor de aanslag. Vrij kort daarna plaatste de Amerikaanse president George Bush deze organisatie op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties. Premier Sharon had eerder al Arafat beschuldigd achter de aanslag te zitten. Onder zware Amerikaanse druk veroordeelde Arafat op de televisie en radio de ,,militaire operatie tegen onschuldige Israëlische burgers in West-Jeruzalem''.

Sharon zag gisteren af van de harde militaire uitvallen tegen de infrastructuur van het Palestijnse gezag die gewoonlijk op dergelijke aanslagen volgen. Hij wil de aanhoudende intensieve pogingen van de Amerikaanse bemiddelaar Zinni om kort voor de Arabische top in Beiroet op 27 maart een Israëlisch-Palestijns bestand te bewerkstellingen niet torpederen. Sharon hoopt dat de Amerikanen het mogelijke mislukken van de missie Zinni zullen afwentelen op Arafat. Israëlische troepen hebben vannacht wel in drie Palestijnse dorpen 25 Palestijnen gearresteerd op de verdenking lid te zijn van Palestijnse terreurorganisaties.

Zinni heeft volgens de krant Ha'aretz van vandaag ondanks de twee Palestijnse zelfmoordaanslagen van gisteren en eergisteren de hoop niet opgegeven om alsnog een bestand uit het vuur te slepen. Tijdens twee vorige bemiddelingspogingen keerde Zinni met lege handen naar Washington terug. De pogingen van president Bush om een regionale coalitie tegen Irak op te bouwen heeft dit keer de missie-Zinni in een bredere context geplaatst dan voorheen.