Oudste foto ter wereld geveild in Parijs

Op een veiling in Paris is gisteren de vermoedelijk oudste foto ter wereld van eigenaar verwisseld. De foto, een reproductie van een 17de eeuwse prent waarop een paard en zijn begeleider staan afgebeeld, is in 1825 gemaakt door Joseph Nicephore Niépce; een jaar eerder dan het uitzicht vanuit zijn bovenraam dat tot op heden als vroegste foto te boek staat. De foto en de bijbehorende correspondentie waarin hij de gebruikte techniek beschrijft, brachten 500.750 euro op en zijn gekocht door de Franse Nationale Bibliotheek. De bibliotheek maakte bij de aankoop gebruik van haar prioriteitsrecht; nadat de prijs tijdens de reguliere veiling was vastgesteld eiste zij foto en correspondentie op om deze toe te voegen aan het nationale museumbezit.

De foto is afkomstig uit de collectie van het verzamelaarsechtpaar André en Marie-Thérèse Jammes, eigenaars van een antiquariaat in Parijs. De veiling (totale opbrengst op de eerste veilingdag bedroeg ruim 5,5 mln euro) wordt vandaag voortgezet, en is met 600 foto's en boeken de grootste die ooit uit een particuliere fotocollectie is gehouden.