Op overspel vrouw staat steniging

Zal de 35-jarige Safiya Husseini worden gestenigd voor overspel, zoals een islamitische rechtbank in de noord-Nigeriaanse staat Sokoto in oktober heeft bepaald? Een hogere rechtbank doet maandag uitspraak in de beroepszaak die nationaal en internationaal grote belangstelling heeft getrokken. Vrouwengroepen, mensenrechtenorganisaties en Europese parlementariërs hebben het vonnis scherp veroordeeld. De Nigeriaanse minister van Justitie Bola Ige die de uitspraak ,,primitief en hardvochtig'' noemde, werd enkele maanden geleden vermoord.

Sinds ze ter dood is veroordeeld, heeft ze voor het eerst in haar leven genoeg te eten. Uit alle hoeken van de wereld stromen de giften binnen in de vorm van zakken rijst, dekens en babykleren. Ze zou in welvaart kunnen leven, maar ze woont nog steeds in een simpele hut van klei in het dorpje Tungan Tudu, samen met haar vijf kinderen, haar blinde vader en haar broer. Tegenover persbureau AP verklaarde ze dat ze ,,niet behoorlijk kan slapen en denken'' zolang de veroordeling tot de dood per steen haar boven het hoofd hangt. Volgens de rechterlijke uitspraak van oktober moet het vonnis worden voltrokken zodra ze haar inmiddels 13 maanden oude dochter Adama niet meer zoogt.

De misdaad die Safiya Husseini begaan heeft: als gescheiden vrouw kreeg ze een kind. Volgens de plaatselijke variant van de shari'a, de islamitische gedragscode, staat dat gelijk aan overspel. En overspel, zegt de deken van de rechtenfaculteit in Sokoto, Mansur Ibrahim Said, is een van de zwaarste misdrijven die de islam kent. Zwaarder dan drinken van alcohol dat met stok- of zweepslagen wordt bestraft, zwaarder ook dan diefstal dat met amputatie wordt vergolden. Bijna zo zwaar als het beledigen van Allah.

Mansur Ibrahim Said is bereid de eerste steen te gooien als de rechter hem dat vraagt. Stenen die voor de steniging worden gebruikt mogen volgens hem niet te groot zijn. Niet groter dan een vuist. Voor de terechtstelling moet een speciale kuil worden gegraven zodat de veroordeelde niet aan de stenenregen kan ontsnappen. Als dat te lastig is, zegt de hoogleraar, mag de veroordeelde ook worden vastgebonden aan een boom of pilaar.

Bij de rechtszaak in oktober vertelde Safiya Husseini dat ze verkracht was door een getrouwde buurman. Maar die buurman werd door de rechtbank vrijgesproken, ook al had hij eerder bekend dat hij de vader van haar jongste dochter was. Inmiddels heeft ze haar beschuldiging ingetrokken. Ze zegt nu dat het kind door haar ex-man verwekt is. Het islamitisch recht staat toe dat een vrouw tot zeven jaar na haar scheiding bevalt van haar vroegere echtgenoot.