Olifanten helpen bij verhuizen van neushoorns

Grote dieren zijn ouderwets. Want de natuur is niet zo groot meer. Dus zit er niets anders op: mensen moeten die grote dieren af en toe helpen verhuizen. Van het ene stukje natuur naar het andere.

Neushoorns bijvoorbeeld. In Nepal zijn nu tien Indische neushoorns aan het verhuizen. Mensen helpen daarbij. En olifanten doen dat ook.

De tien neushoorns gaan van het nationale park Chitwan naar het nationale park Bardia. De bedoeling is dat er in dat laatste park op den duur dan ook weer veel neushoorns leven. Dertig jaar geleden waren er nog maar ongeveer tachtig neushoorns in Nepal over. Dat kwam door stropers, en het kleiner worden van de natuur. Maar daarna werden de neushoorns in Nepal veel beter beschermd, en kwamen er weer meer. Daarom kunnen ze weer naar nieuwe plekken.

Het verhuizen is deze week begonnen en duurt nog wel even. De neushoorns worden eerst in het veld opgespoord en met een pijltje verdoofd. Daarna worden ze in een vrachtwagen getakeld en naar hun nieuwe leefgebied gebracht. Maar dat is sneller geschreven dan gedaan. Want het opsporen en schieten van de neushoorns is zo simpel nog niet. In het manshoge gras zie je ze nauwelijks. Gelukkig zijn er olifanten om te helpen. Aan de hele operatie doen 39 tamme olifanten mee. Vanaf hun rug heb je veel beter uitzicht op neushoorns. En olifanten zijn ook erg goed in het insluiten van een gevonden neushoorn. Ze voorkomen dat hij er weer van tussen stampt. En als er een verdoofde neushoorn en stukje versleept moet worden, naar een vrachtwagen? Dat willen de olifanten ook wel doen. Het is hun werk.

Deze week was de start. Er zijn in Chitwan al vier neushoorns gevangen: twee volwassen vrouwtjes en twee jonge mannetjes. De vier neushoorns gingen in vier vrachtwagens onderweg naar hun nieuwe woonplaats, zeshonderd kilometer verder naar het westen. Zo'n reis duurt een hele dag, en dan moeten de vrachtwagens nog uitgepakt worden. Een dierenarts houdt elke neushoorn al die tijd goed in de gaten.

Je kunt het op internet volgen. Op www.wnf.nl, de website van het Wereld Natuur Fonds, krijg je dagelijkse verhuisberichten met foto's. Alleen de aflevering van afgelopen woensdag was niet zo boeiend. Toen ging het allemaal even niet verder door, want: de olifanten waren moe. (Zo'n smoes zou je op school moeten kunnen gebruiken. Te laat? Niets gedaan? `De olifanten waren moe.' Iedereen kan zich daarbij meteen van alles voorstellen.) Die hebben het met de eerste vier neushoorns al erg druk gehad, en hebben nu toch een dag of wat langer nodig om even goed uit te rusten. Maar dan gaan ze weer op zoek.

    • Frans van der Helm