Nesbic trekt bod op beddenwinkel Beter Bed in

Investeringsmaatschappij Nesbic trekt zijn overnamebod op beddenwinkelketen Beter Bed in. Reden is dat de verkoop van slaapkamermeubels sinds de jaarwisseling in de twee belangrijkste landen, Nederland en Duitsland, wegzakt. Als reactie op het ingetrokken bod daalde de koers van het aandeel Beter Bed vanochtend op de beurs met een kwart.

Reden voor Nesbic om af te zien van de overname zijn de plotseling dalende verkopen van bedden en beddengoed. In Duitsland nam de omzet in januari en februari met 13 procent af, in Nederland met 7 procent.

Bovendien trekt de beddenmarkt voorlopig niet aan, verwacht J. Pit, een van de directeuren van Nesbic. ,,We hebben in de orderboeken van het bedrijf gekeken, maar we zien de komende maanden geen vooruitgang,'' zei Pit vanochtend. Beter Bed gaf daarom gisteren nabeurs een winstwaarschuwing: de raad van bestuur verwacht dat dit jaar het bedrijfsresultaat van Beter Bed ,,aanzienlijk'' terugloopt. Over de eerste zes maanden van dit jaar neemt het resultaat af van 10 miljoen euro vorig jaar naar 0 tot hooguit 5 miljoen euro.

Nesbic maakte anderhalve maand geleden bekend 125 miljoen euro over te hebben voor Beter Bed. Dit bod kwam neer op 16 euro per aandeel. Directie en raad van commissarissen verwelkomden het bod. Als aandeelhouders zouden instemmen met de overname, zou het bedrijf van de beurs worden gehaald.

Pit zegt dat de teruglopende beddenmarkt de enige reden is geweest om het bod op Beter Bed in te trekken. De afgelopen weken was er ook kritiek op de hoogte van het bod. Grootaandeelhouders Breedinvest en Diks, samen goed voor een belang van 23 procent, hadden al met het bod ingestemd, maar andere beleggers vonden de prijs van 16 euro te laag.

Nesbic heeft volgens Pit overwogen om minder dan 16 euro te bieden voor het bedrijf, maar het bestuur van Beter Bed wees dat af. Op de beurs reageerden beleggers teleurgesteld op het intrekken van het bod en de winstwaarschuwing. De koers was rond het middaguur gedaald met 25 procent tot 12 euro. Daarmee staat de koers iets onder het niveau van voor de bekendmaking van het overnamebod. Destijds werd een premie geboden van 28 procent op de gemiddelde koers van 12,50 euro over de voorgaande drie maanden.

Nesbic heeft wekenlang gezocht naar een oorzaak voor de dalende omzet, maar kon die niet achterhalen. ,,Wellicht heeft het te maken met de stagnatie op de huizenmarkt, waardoor mensen minder meubels kopen voor de inrichting'', zei Pit. Bestuursvoorzitter F. Geelen van Beter Bed benadrukte dat de continuïteit van zijn bedrijf niet in gevaar is.