Nasdaq drijft Europa omhoog

De Europese effectenbeurzen stonden vanochtend zonder uitzondering op winst. De goede stemming op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq van gisteravond gaf vooral de technologiefondsen in Europa een duw in de rug. De AEX-index stond tegen het middaguur 0,6 procent hoger op 524,56 punten. Chipmachineproducent ASML en datatransporteur KPNQwest behaalden beide een winst van bijna 3 procent, maar het telecombedrijf KPN leverde bijna 2,5 procent in tot 5,80 euro. Het concern maakte nadere details bekend over het terugkopen van 1,5 miljard euro obligaties, terwijl zakenbank Nomura haar koopadvies terugschroefde.

KLM, een fonds uit de midkap-index, boekte een winst van 1,16 procent op 17,50 euro. De luchtvaartmaatschappij gaat haar organisatie herstructureren en breidt de bestemmingen van haar prijsvechters zoals Basiq Air uit.

Op de lokale markt werden twee grote slachtoffers gemaakt. Het technologiebedrijf Landis viel met 24,5 procent terug op 1,60 euro, nadat het bedrijf bekend had gemaakt dat de verkoop van de dealeractiviteiten aan het Zuid-Afrikaanse Datatec niet doorgaat. Een voorziening ten laste van de winst over 2001 is het gevolg. Beddenfabrikant Beter Bed kreeg ook een draai om de oren. Investeringsmaatschappij Nesbic trok zijn bod van 16 euro per aandeel in, als gevolg van een verslechterende situatie op de aandelenmarkt. Hierop daalde de koers van het aandeel met bijna een kwart tot 12,35 euro.

In Londen stond de index rond de lunch minder dan 0,1 procent hoger op 5.258 punten. Het telecombedrijf Marconi, dat de koers met meer dan de helft zag dalen, was een van de boosdoeners. Het bedrijf maakte impliciet bekend in de toekomst niet langer aan zijn renteverplichtingen te kunnen voldoen.

De beurzen in New York lieten een verdeeld beeld zien. De algemene index Dow Jones verloor 0,2 procent tot 10.479 punten, terwijl technologiebeurs Nasdag bijna 2 procent steeg tot 1.868 punten.

De effectenbeurs van Tokio stond vandaag voor het grootste deel op verlies. De Nikkei-index daalde met 1,6 procent tot 11.345 punten. Vanochtend had een krant bericht dat premier Koizumi geen aanvullende maatregelen zal nemen om de prijsdalingen tegen te gaan. Beleggers vrezen dat de regering haar plannen om de economie te stimuleren zal afzwakken.