Moskee Heerlen vol drugsdealers

De Nour-moskee aan de Kempkensweg in Heerlen wordt al zeker een half jaar geteisterd door twintig drugsdealers die de kantine en de parkeerplaats van de moskee gebruiken als ontmoetingsplaats. De dealers zijn afkomstig uit Rotterdam, Duitsland en België. Het bestuur van de moskee heeft de politie gevraagd op te treden tegen de drugsdealers.

Het bestuur heeft inmiddels zelf ook maatregelen genomen om de ongewenste bezoekers te weren. Zo is het gebruik van mobiele telefoons in de moskee nu verboden en gaat het gebouw na het avondgebed om half negen dicht. De kantine zal omgebouwd worden tot bibliotheek en de winkel zal geen eten meer verkopen.

De dealers, volgens de beheerder veelal jongeren die uit Rotterdam zijn verdreven door het strenge optreden van de politie aldaar, veroorzaken veel overlast in de kantine en op de parkeerplaats. ,,Ik probeer ze elke keer weg te sturen, maar ze zijn agressief, ze luisteren niet naar me. De moskee is van iedereen, zeggen ze. De politie moet hard zijn voor deze jongens'', zegt de beheerder, die anoniem wenst te blijven. Hij is bang voor de jongeren. ,,Het zijn drugsdealers, ze kunnen ook wapens hebben.''

De moskee ligt niet ver van het station in Heerlen, berucht als centrum van de handel in harddrugs. De Marokkaanse gemeenschap maakt zich volgens besturslid Ben Moussa grote zorgen om de activiteiten van de drugskoeriers en -dealers. ,,Ze komen hier niet om te bidden. Ze hangen rond in de ontmoetingsruimte van de moskee. Hun gsm's rinkelen voortdurend en mensen die willen bidden worden gestoord'', zegt het bestuurslid. Het bestuur van de moskee heeft veel klachten gekregen van omwonenden over auto's die 's avonds laat met ronkende motor voor de moskee staan. Door de aanwezigheid van de dealers zijn steeds meer bezoekers de ontmoetingsruimte en de winkel bij de moskee gaan mijden.

De politie is drukdoende de problemen in kaart te brengen, zegt een woordvoerder. Er zijn geen arrestaties verricht, ,,omdat ze vaak geen drugs bij zich hebben'', aldus de woordvoerder.