Leenders dirigeert met lenige pink

Hans Leenders, de assistent-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch orkest en van chef-dirigent Valery Gergjev, staat vier keer voor het orkest tijdens èchte concerten. En een orkestlid, de briljante jonge Russische hoboïst Alexei Ogrintsjoek, is de solist in het Hoboconcert van Richard Strauss.

Dat Leenders kan dirigeren bewees hij al, toen hij in september een concert overnam van Valery Gergjev, die na de aanslagen niet weg kon uit Amerika. Leenders heeft présence en beheerst de techniek. Zijn stokje kan hij op rechts fraai en elegant laten bewegen en met zijn linkerhand geeft hij expressie aan, waarbij zijn pink soms ver afdwaalt.

Naast techniek is er meer nodig, zoals stijlgevoel en een duidelijk idee over de muziek. Daaraan ontbreekt het in Strauss' Dans van de zeven sluiers uit de opera Salome. Op hoofdlijnen is de muziek er zeker. Maar in detaillering en klank ontbreekt het in dit emotioneel complexe stuk op de grens van sensuele verleiding en koele berekening aan dat typisch Straussiaanse raffinement, de weelderige, zwoele en zuigende klank. Rachmaninovs Symfonische dansen zijn na de pauze veel beter en authentieker: sfeervol, stevig en markant. In 1994 liet Valery Gergjev de Rotterdamse hoboïst Bart Schneemann meespelen in zijn Kirov-orkest in Sint Petersburg om de Russen, publiek èn musici, te laten horen hoe bijzonder een hobo kan klinken. Nu heeft het Rotterdamse orkest in Alexei Ogrintsjoek een hoogst bijzondere Russische hoboïst, opgeleid in Frankrijk. Ogrintsjoek heeft een enorme uitstraling en in Strauss' Concert voor hobo en kamerorkest (1945) kan hij een groot deel van zijn kunnen vertonen: perfecte techniek, grote virtuositeit en een weldadige lyriek. Strauss was aan de vooravond van de Vier letzte Lieder niet voor niets even overgeschakeld van zijn voorliefde voor een hoge sopraan naar een hobo met de zangerigheid van Ogrintsjoek.

Concert: Rotterdams Philharmonisch Orkrest o.l.v. Hans Leenders m.m.v. Alexei Ogrintsjoek, hobo. Programma: muziek van R. Strauss en S. Rachmaninov, Gehoord: 21/3 De Doelen Rotterdam. Herh.: 22/3 20.15 uur; 25/3 14.15 uur.

    • Kasper Jansen