Gemeente wil hergebruik Grace-theater

Het leegstaande theater van de musical Grace in Amsterdam Zuid-Oost zal voorlopig niet worden afgebroken. De gemeente Amsterdam is zoek naar andere exploitatie-mogelijkheden.

De musical Grace sloot op 28 februari voortijdig de deuren, omdat de verliezen bleven oplopen. Wegens het faillissement van productiemaatschappij Maaster, die het tijdelijke theater neerzette en exploiteerde, is er voorlopig geen geld om met de afbraak te beginnen.

,,We onderzoeken of er op korte termijn een doorstart mogelijk is,'' aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam, ,,omdat leegstand niet goed is voor het gebied. En inmiddels is al gebleken dat er in de theaterwereld veel belangstelling is om andere voorstellingen in het Grace-theater te laten spelen.''

De gemeente is in gesprek met theaterdirecteuren en -producenten, maar wil nog geen namen noemen. Het gebouw aan de Arena Boulevard, een met beschilderde doeken gedecoreerde staalconstructie, zou geschikt zijn voor diverse producties. Het beschikt over 1200 stoelen, een orkestbak en een twintig meter hoge toneeltoren. In theaterkringen bestaat wel kritiek op de grote afstand tussen podium en zaal, die bijvoorbeeld voor cabaretiers een hinderpaal zou vormen.

De zakenman Bert Maas, die acht miljoen euro investeerde in de geflopte musical over filmster-prinses Grace Kelly, had met de gemeente een overeenkomst om de grond voor ruim twee jaar te huren. Vervolgens zou hij het theater afbreken, in de hoop het elders in Europa weer te kunnen opbouwen voor een nieuwe serie Grace-voorstellingen. Maar daarvan is nu geen sprake meer. ,,Op dit moment lopen we dus de huurpenningen mis,'' aldus de woordvoerder.

In de plannen voor het theater is rekening gehouden met de komst van het Getz Entertainment Center, dat op dezelfde locatie zal verrijzen – een complex van kantoren, woningen, horeca, een themapark en enkele kleinere theaterzalen, waarvoor de eerste paal waarschijnlijk in 2004 de grond in gaat. Omdat de grond tegen die tijd leeg moet worden opgeleverd, zal het Grace-theater in elk geval in de loop van volgend jaar moeten worden afgebroken.