Geen tijdslimiet voor vorming bestuurscollege in Rotterdam

Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft informateur Van Schendelen, die probeert de onderhandelingen over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders in Rotterdam weer op gang te krijgen, niet aan een tijdslimiet gebonden.

Prof. dr. M.P.C.M. van Schendelen hanteert voor zichzelf ook geen limiet. ,,Ik zou dus voor een college met Kerstmis kunnen zorgen'', aldus de politicoloog die er toevoegt eerder gereed te willen zijn. ,,Ik werk graag resultaatgericht en houd van scoren. Ik streef ernaar een lekker Rotterdams tempo aan te houden.''

Gistermorgen nam Van Schendelen kennis van de stukken van de partijen. Hij was daar positief over. ,,Er is veel overlap in opvattingen. Partijen staan op verschillende punten dicht bij elkaar.'' Gisteren sprak Van Schendelen al met de grote partijen in de raad. Vandaag volgen de kleinere partijen.

Van Schendelen werd woensdag tijdens een van zijn college's, die hij als hoogleraar politicologie geeft aan de Erasmus Universiteit, gevraagd voor het karwei. ,,Ik heb toen s'avonds met de burgemeester gesproken en gezegd dat ik het wel wilde doen. Ik ben me bewust van het vertrouwen dat de burgemeester in mij heeft en voel de druk om het geheel tot een positief einde te brengen.''

De informateur is gematigd positief over zijn kansen op een succesvolle afloop. ,,Ik geloof in een reeële kans op succes.'' Van Schendelen benadrukte daarbij nog eens dat hij een informateur is en geen formateur. ,,Ik bekijk programmatische en politieke mogelijkheden voor een Rotterdams college. Succes voor mij betekent dus dat ik de burgemeester de passende sleutels hiervoor bezorg.''

Van Schendelen kent Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Pim Fortuyn van de tijd dat deze aan de Erasmus Universiteit doceerde. ,,Maar we hebben nooit echt met elkaar te maken gehad.'' aldus Van Schendelen.