Fortis in beroep tegen boete toezichthouder

Fortis gaat in beroep tegen de `bestuurlijke boete', die de bankverzekeraar in februari definitief kreeg opgelegd van de beurswaakhond. De Autoriteit Financiële Markten maakte vorige maand publiekelijk bekend dat zij het concern had beboet voor het 'benadelen van beleggers' bij de beursgang van Via Networks in februari 2000.

Dat heeft een woordvoerster van Fortis Bank desgevraagd bevestigd. Fortis had zes weken om bezwaar te maken bij de Rotterdamse rechter. Die termijn liep dinsdag af. In februari gebruikte de Autoriteit voor het eerst de `schandpaal-methode' om een beurspartij te bestraffen. Fortis reageerde verontwaardigd en noemde de actie van de toezichthouder prematuur omdat er nog een beroepsmogelijkheid was. De boete dateert al van 5 september 2001. De bankverzekeraar heeft al eerder tevergeefs beroep aangetekend tegen het voornemen van de Autoriteit.

In een advertentie in het Financieele Dagblad meldde de Autoriteit dat Fortis een boete had gekregen van 9.076 euro. Fortis-dochter MeesPierson had volgens de Autoriteit haar klanten benadeeld, en eigen gewin vooropgesteld bij de emissie van internetbedrijf Via Networks. De bank had bij die beursgang, die ruim overtekend was, aandelen achtergehouden voor zichzelf en die met winst (3 miljoen euro) verkocht.

Ook ABN Amro wacht een soortgelijk lot als Fortis. Ook deze bank is beboet door de toezichthouder. In het geval van ABN Amro gaat het om zijn betrokkenheid bij de beursgang van World Online, die ook in 2000 tijdens het hoogtepunt van de internethype naar de beurs werd gebracht.

In een vraaggesprek met deze krant verklaarde voorzitter A. Docters van Leeuwen van Autoriteit Financiële Markten eerder deze maand dat de boetes omhoog moeten. Maximaal kan de toezichthouder nu een boete van 436.000 euro opleggen. Docters van Leeuwen verklaarde ook meer openheid te willen betrachten rond het opleggen van de boetes. De advertentie van Fortis was een eerste voorbeeld hiervan, al blonk die niet uit in helderheid. ,,Wij willen niet zoals de Fransen het hele vonnis publiceren, maar een samenvatting van de uitspraak, zoals in Engeland gebeurt'', aldus de voormalige procureur-generaal.