Feyenoord in halve finales tegen Inter

Feyenoord treft Inter Milaan in de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi. Dat heeft de loting in Zwitserland vanmiddag bepaald. In de andere halve eindstrijd spelen AC Milan en Borussia Dortmund.

Feyenoord speelt eerst uit, en wel op op donderdag 4 april. Een week later, op donderdag 11 april, staat de return in Rotterdam op het programma.

In de kwartfinales van de Champions League stuit titelverdediger Bayern München op de Spaanse achtvoudig winnaar van de Europa Cup I, Real Madrid. De Duitsers beginnen met een thuiswedstrijd. Het duel is een herhaling van de halve finale van vorig seizoen, toen Bayern tweemaal won. Panathinaikos werd gekoppeld aan Barcelona, terwijl Deportivo La Coruña het tegen Manchester United opneemt en Liverpool tegen Bayer Leverkusen speelt om een plaats in de halve finales. Deportivo versloeg Manchester dit seizoen al twee keer (2-1 en 2-3) in de eerste ronde van de Champions League. De speeldata van de duels uit de kwartfinales zijn 2/3 april en 9/10 april (returns).

In het UEFA-Cuptoernooi voldeden Borussia Dortmund en AC Milan gisteren aan de verwachtingen en plaatsten zich ten koste van respectievelijk Slovan Liberec (4-0) en Hapoel Tel Aviv (2-0) voor de halve eindstrijd van het op één (Champions League) na belangrijkste Europese bekertoernooi.

Dat het met het Italiaanse voetbal op Europees niveau niet helemaal gedaan is, bewees Internazionale door Valencia in Spanje met 1-0 te verslaan. Die zege volgde op de 1-1 van vorige week.

Al na twee minuten namen de bezoekers gisteren de leiding, toen Nicola Ventola op aangeven van Mohamed Kallon met een subtiel boogballetje de 0-1 aantekende. De ploeg van Héctor Cuper, vorig seizoen nog in dienst van Valencia, kon zich vervolgens terugtrekken op eigen helft en vertrouwen op het geliefkoosde catenaccio-voetbal.

Wat Valencia ook probeerde, de ploeg wist geen bressen te slaan in de hecht georganiseerde defensie van de Italianen. Die werd in de slotfase evenwel opgeschrikt door een doelpunt, dat wegens buitenspel werd afgekeurd. Doelman Francesco Toldo zat toen al in de kleedkamer, na een rode kaart in de voorlaatste minuut. Omdat Cuper reeds drie keer had gewisseld, moest middenvelder Francisco Farinos de keepershandschoenen aantrekken.

Trainer Matthias Sammer van Borussia Dortmund eiste van zijn elftal niet alleen dezelfde vechtlust als vorige week in het Letna-stadion van Praag (0-0), maar ook nog eens aanzienlijk beter spel. In het eerste kwartier vergaten zijn spelers die opdracht. Dortmund wachtte even af en liet Slovan, zonder gevolgen overigens, het initiatief.

Lang duurde dat niet. De Duitsers herinnerden zich bijtijds de goede raad van hun coach, namen de controle over en hadden veel en langdurig balbezit. Slovan Liberec rekende vooral op een bevlieging van Jiri Stajner. Die wilde zich maar al te graag in de kijker spelen, maar kon niet profiteren van enkele slordigheden in de Duitse defensie. Vlak na rust kwam de thuisclub met het nodige geluk op de gewenste 1-0. Dédé speelde Amoroso aan in het strafschopgebied. Via een aantal caramboles kreeg hij de bal terug en tikte simpel binnen. Vijf minuten later besliste Jan Koller het duel, waarna Lars Ricken en Ewerthon de eindstand op 4-0 bepaalden.

AC Milan had anderhalf uur last van Hapoel Tel Aviv, dat vorige week op Cyprus boven zichzelf uitsteeg (1-0) maar in San Siro aanvankelijk niet kon imponeren; ondanks de 6.500 meegereisde Israëlische supporters, die het in aantal en kabaal wonnen van de Italianen. Op het veld waren de rollen omgedraaid en prees Milan zich gelukkig dat Rui Costa al na vijf minuten de nadelige marge wegwerkte. Vlak voor rust stond de Portugese spelverdeler ook aan de basis van de tweede treffer. Zijn prachtig wegdraaiende voorzet werd door Shimon Gershon in eigen doel gekopt: 2-0.