Extra geld wachtlijsten en misdaad

Het kabinet trekt dit jaar nog een half miljard euro extra uit voor de bestrijding van wachtlijsten en de aanpak van criminaliteit en terrorisme. Vooral voor de wachtlijsten is fors extra geld gereserveerd, een kleine 400 miljoen euro.

Dat blijkt uit de nog vertrouwelijke Voorjaarsnota, die vandaag in het kabinet besproken wordt. Bronnen rondom het kabinet spreken van ,,een beleidsarme nota''. Naast de investeringen in de zorg wordt er in totaal ook ongeveer 100 miljoen euro uitgegeven aan terrorismebestrijding en de aanpak van bolletjeslikkers, conform eerder gemaakte afspraken. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet duidelijk of ook onderwijs op extra geld kon rekenen. De ruimte daarvoor is volgens een ingewijde ,,zeer beperkt, hooguit enkele tientallen miljoenen euro's.''

Tot gisteren was niet duidelijk hoeveel extra geld er in totaal beschikbaar zou zijn. Met name minister Borst (Volksgezondheid) had een forse claim van 700 miljoen euro bij haar collega Zalm (Financiën) ingediend, ter compensatie van gestegen kosten voor de wachtlijsten. Vorig jaar sloten Borst en Zalm het zogenoemde `boter-bij-de-vis-akkoord': als Borst kon aantonen dat de kosten voor de wachtlijsten waren toegenomen, dan zou zij daarvoor door Zalm gecompenseerd worden. Borst had gisteren in een laatste overleg met Zalm echter pas een deel van de gegevens over de wachtlijsten paraat, wat resulteerde in een bijdrage van een kleine 400 miljoen euro. De overige ruim 300 miljoen krijgt Borst naar verwachting in augustus, als zij de gegevens compleet heeft.

Door de slechtere economische situatie en omdat vorig jaar al vele miljarden extra aan de begroting voor 2002 zijn toegevoegd, steekt de Voorjaarsnota dit jaar wat schamel af bij die van vorig jaar. Toen jaar werd in totaal 3,6 miljard euro verdeeld over de departementen, voor 2001 en 2002. Ook werd toen ruim een miljard euro aan lastenverlichting ingeboekt.

In tegenstelling tot vorig jaar heeft het kabinet zich deze keer niet willen vastleggen op een claim op de begroting voor 2003. Die wordt apart behandeld in de zogenoemde Kaderbrief, die over enkele weken in de ministerraad wordt besproken.

    • Egbert Kalse