Experiment met softdrugs in wijk Londen verlengd

Een omstreden experiment met het gedogen van softdrugs in de Zuid-Londense wijk Brixton wordt wegens vermeend succes verlengd. Dat heeft de chef van de Metropolitan Police gisteren bekend gemaakt.

Het experiment om mensen niet langer te vervolgen voor bezit van wettelijk verboden softdrugs als cannabis heeft de afgelopen zes maanden 1.350 werkuren vrijgemaakt, die konden worden besteed aan het succesvol bestrijden van hard drugs en andere vormen van criminaliteit, aldus de `Met'. Het aantal aanhoudingen voor bezit van hard drugs steeg daardoor met eenderde en het aantal aanhoudingen voor drugshandel met elf procent. Critici zeggen echter dat dat komt omdat drugsgebruik en -handel in Brixton juist door het experiment zijn toegenomen.

Tachtig procent van de lokale bevolking, etnisch de meest gevarieerde in Londen, steunt het experiment, blijkt uit een afzonderlijk rapport van de Police Foundation, een politie-instituut. Onder blanken is de steun groter dan onder zwarte en aziatische Britten. Dat rapport kan de architect van het experiment, commissaris Brian Paddick, van blaam helpen zuiveren. Paddick, de enige openlijk homoseksuele commissaris van Londen, werd eerder deze week tijdelijk op nonactief gesteld nadat een rechtse tabloidkrant uit de mond van een voormalige partner had opgetekend dat Paddick zelf `honderden keren' cannabis had gerookt. Paddick ontkent dat.

Het experiment in Brixton spoort met een Britse trend om minder streng op te treden bij lichtere vormen van criminaliteit. Minister Blunkett (Binnenlandse Zaken) heeft gisteren voorgesteld meer gevangenisstraffen om te zetten in elektronisch huisarrest als het niet gaat om gewelds- of zedendelicten. Een adviesgroep heeft Blunkett voorgesteld softdrugs onder te brengen in een lagere strafbaarheidscategorie.