Europa gaat staalmarkt beschermen

De Europese Unie wil met zware invoerheffingen voorkomen dat de eigen markt wordt overspoeld met staal. Want nu de Verenigde Staten hun markt afschermen, dreigen derde landen naar de EU uit te wijken.

De Europese Commissie zou vandaag nadere bijzonderheden geven over de invoerheffingen, die kunnen oplopen tot 30 procent. Daarnaast stelt Brussel een lijst op van Amerikaanse goederen ter waarde van 2,4 miljard euro, die ter compensatie met een importheffing zouden kunnen worden getroffen.

De VS kondigden begin deze maand invoerheffingen tot 30 procent aan ter bescherming van de eigen staalindustrie, die voor een deel zwaar verlieslijdend is. De heffingen werden deze week van kracht.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) staat leden bij plotseling stijgende invoer `voorzorgsmaatregelen' toe. De woordvoerder van Europees commissaris Lamy (Handel) onderstreepte gisteren dat deze maatregelen (waarschijnlijk per 1 april) alleen zijn bedoeld om meer staalinvoer te voorkomen uit landen als China, Zuid-Korea en Japan, die ook door de Amerikaanse heffingen worden getroffen (en net als de EU ook bij de WTO een klacht tegen de VS hebben ingediend).

De EU voert 26 miljoen ton staal per jaar in. De export naar de VS bedraagt 4 miljoen ton. De Europese Commissie becijfert de schade voor de Europese staalindustrie op 2,4 miljard euro. Op basis hiervan stelt Brussel ter compensatie een lijst op van Amerikaanse goederen die met een heffing kunnen worden getroffen.

Eurocommissaris Lamy zei vandaag in de The Wall Street Journal dat deze goederen vooral uit Amerikaanse staten zullen komen, waar de Republikeinen van president Bush zwaar campagne moeten voeren om bij de Congresverkiezingen eind dit jaar van de Democraten te winnen. Het gaat volgens de krant onder meer om Tropicana-vruchtendranken uit Florida en Harley-Davidson-motoren uit Wisconsin. Voor compensatiemaatregelen is toestemming nodig van de WTO. Het is nog onduidelijk wanneer deze maatregelen kunnen ingaan, omdat de WTO nog maar net is begonnen met de behandeling van de klachten.

gesprek vs- ambassadeur: pagina 11

    • Hans Buddingh'