Directeur filmfestival Venetië

De Zwitser Moritz de Hadeln is benoemd tot directeur van het filmfestival van Venetië. De Hadeln (62) leidde 22 jaar het concurrerende filmfestival van Berlijn. Met de benoeming, kort voor het festival op 29 augustus begint, is geen einde gekomen aan de controverse over de directeur van het Venetiaanse festival, een onderdeel van de Biennale, die begon na het aantreden van premier Berlusconi. Als artistiek directeur van de Biennale is Fransesco Bonami benoemd. Hij volgt Harald Szeeman op. In Italië vreesde men al voordat het contract van de vorige festivaldirecteur, Alberto Barbera, niet werd verlengd, dat de nieuwe regering een directeur wilde benoemen die het festival meer glamour zou verlenen. De beoogde kandidaten, onder wie de Amerikaanse regisseurs Martin Scorsese en Quentin Tarantino, bedankten voor de eer. Een aantal Italiaanse kandidaten, onder wie de vroegere directeur van het festival in Locarno, Marco Müller, haakte af omdat zij vreesden niet onafhankelijk te kunnen zijn. Naar verwachting zal De Hadeln het festival wel enige glamour kunnen verlenen. Hij moest in Berlijn juist vertrekken omdat hij van het festival een sterrenparade had gemaakt.