Campagneteam VVD uitgebreid met De Grave

Het campagneteam van de VVD is uitgebreid met minister De Grave van Defensie. Ook is een communicatiedeskundige in het VVD-team opgenomen. Dat het team moest worden uitgebreid was vorige week al besloten. Het optreden van lijsttrekker Dijkstal in het tweede verkiezingsdebat kreeg gisteren veel kritiek. Hem werd verweten het politieke debat te schuwen en een gedemoraliseerde indruk te maken.

Dijkstal verklaarde, gisteren tegenover het tv-programma Nova, zijn afwezige indruk uit het streven ,,zichzelf te blijven'' en - ten aanzien van de WAO - niet de besluitvoring in het zittende kabinet voor de voeten te lopen. Deze standpuntbepaling van de VVD-lijsttrekker lijkt haaks te staan op het streven van de rest van de VVD-top, in de verkiezingscampagne een feller, meer polemisch gezicht te tonen en de VVD-lijn in duidelijke slogans ('Jip en Janneke-taal') te vertolken. Voorzitter Nieukerke van de VVD-Kamercentrale in Gelderland noemde de rol van Dijkstal in het lijsttrekkersdebat ,,niet confronterend.'' GroenLinks lijstrekker Rosenmöller kwam gisteren in het debat over als de krachtigste Fortuyn-bestrijder. Het tweede lijsttrekkersdebat aan de Erasmusuniversiteit van Rotterdam werd - volgens de Dienst Kijk- en Luistercijfers van de NOS - op het hoogtepunt door meer dan 1,4 miljoen tv-kijkers gevolgd.

Fortuyn dreigde met weglopen toen Rosenmöller - tijdens het vragenuurtje voor studenten aan de Erasmus-universiteit ná het `semilive' uitgezonden debat - toevoegde dat hij op kritiek reageerde met theatraal vertoon, maar argumenten uit de weg ging.In tegenstelling tot bij het eerste lijstttrekkersdebat draaide niet alles gisteren om Fortuyn en wisten de gevestigde lijsttrekkers af en toe ook hun onderlinge verschillen over het voetlicht te brengen. Fortuyn slaagde niet goed in de show te stelen. Toen hij, bij het onderwerp integratie, uit zijn boek wilde voorlezen werd hij daar door Balkenende vanaf gehouden. ,,Dat weten we nu wel, voor 14,95 kunnen we het allemaal lezen''.