Aznar noemt eigen toespraak `lulkoek'

De Spaanse premier José María Aznar is misschien wel de saaiste regeringsleider in de Europese Unie. De conservatieve politicus, die zijn carrière begon als belastinginspecteur, valt zelden op door sprankelende retoriek. Maar in het Europees Parlement liet hij deze week een andere kant van zichzelf zien.

Aznar gaf een toelichting op de resultaten van de Europese top van eind vorige week in Barcelona. De meest saillante opmerking maakte Aznar na afloop van z'n 25 minuten durende rede, die hij zelf kennelijk ook nauwelijks de moeite waard vond. ,,Vaya coñazo que he soltado'', zei hij in de veronderstelling dat de microfoon al uitstond. Dat betekent zoveel als: `Wat een lulkoek heb ik hier verkocht.'

De Spaanse televisie herhaalde de scène gisteren tot grote hilariteit van veel Spanjaarden enkele malen. De meeste Europarlementariërs kwamen er pas later achter, omdat de tolken alleen de officiële speech van Aznar vertaalden. Europarlementariër Theo Bouwman (Groen Links) overweegt Aznar via schriftelijke of mondelinge vragen ter verantwoording te roepen.

Bouwman kan zich voorstellen dat Aznar zich wat laatdunkend uitliet over de uitkomsten van Barcelona, want daar was volgens hem wel aanleiding toe. Maar in zijn speech gaf Aznar juist hoog op van de top. ,,We hebben een beter Europa gekregen door Barcelona'', zei hij. Aznars woordvoerder bestempelde de opmerking van de premier als ,,onbeduidend, behalve als anecdote''.