Akkoord over JSF, PvdA blijft twijfelen

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer blijft twijfelen aan de afspraken tussen de staat en het bedrijfsleven over de ontwikkeling van het Joint Strike Fighter (JSF)-gevechtsvliegtuig. Dat zegt PvdA-woordvoerder Timmermans in reactie op het akkoord dat gisteravond gesloten werd tussen minister Jorritsma (Economische Zaken) en de bedrijven die mee willen doen aan het JSF-project.

Het kabinet wil voor 800 miljoen dollar een `ticket' kopen in het Amerikaanse ontwikkelingsprogramma. Daardoor kan een deel van de luchtvaartindustrie meedoen aan de ontwikkeling van de opvolger van het F-16. De hoop is dat dat miljardenorders oplevert. Op termijn moet de overheidsinvestering worden terugbetaald, doordat het bedrijfsleven een percentage van de te verwachten omzet terugstort in de staatskas. Het kabinet heeft gezegd dat de overeenkomst met het bedrijfsleven de belastingbetaler uiteindelijk niets mag kosten.

De betrokken ministeries bereikten gisteren overeenstemming met de industrie over de financiële afspraken. Deze `letter of intent' zal waarschijnlijk vandaag naar de Kamer worden gestuurd. Onduidelijk is nog of het bedrijfsleven ook 131 miljoen euro aan rente moet terugbetalen. Dat bedrag ontstaat, doordat de regering een extra lening van 300 miljoen euro moet aangaan om het `ticket' van 800 miljoen dollar te kunnen betalen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën zit de 131 miljoen in de totale projectkosten die mede door de industrie aan de staat moet worden terugbetaald. Maar de voorzitter van de overkoepelende bedrijvenorganisatie NIFARP, K. Vis, ontkent dat. Volgens hem is de 131 miljoen voor de industrie ,,geen issue'' en telt het ,,niet mee in het rekenmodel.''

PvdA woordvoerder-Timmermans wil dat de 131 miljoen expliciet in het contract wordt opgenomen. Verder vindt hij het door het kabinet voorgestelde `evaluatiemoment' in 2008 te laat. In dat jaar wil de regering de afspraken met het bedrijfsleven toetsen aan het succes van het JSF-project. ,,Dan is het overgrote deel van de 800 miljoen al door de staat betaald en heeft de overheid geen onderhandelingspositie meer.'' De PvdA speelt een sleutelrol in het JSF-dossier. Als de fractie tegen zou stemmen, verwerpen, naast D66, twee regeringsfracties het JSF-besluit.