Acht man overgestapt van LN naar Fortuyn

Bij de eerste 32 kandidaten van de Lijst Pim Fortuyn voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen zijn er acht afkomstig van de lijst van Leefbaar Nederland. Voorafgaand aan het lijsttrekkersdebat op 6 maart had Fortuyn nog gezegd geen Leefbaar-kandidaten te dulden: ,,Mensen van Leefbaar Nederland wil ik niet. Dat zijn opportunisten. Wij willen mensen op de lijst die niet voor het baantje gaan maar het land willen verbouwen.''

Bij de eerste 32 kandidaten zijn vier vrouwen en de gemiddelde leeftijd is 50 jaar.

Tijdens een door particuliere bewakers beveiligde bijeenkomst in een bedrijvengebouw op het industrieterrein Spaanse Polder bij Rotterdam zei Fortuyn dat hij gestreefd heeft naar een evenwichtige opbouw van zijn lijst. ,,Een pluk jonge mensen, een pluk van mijn eigen generatie, de baby boomers, en een pluk oudere mensen.'' Met name voor zijn ,,ploeg senioren'' zei Fortuyn ,,erg veel respect te hebben, omdat zij de guts hebben uit hun leunstoel te komen''.

Vlak voor de presentatie bedankte boerenleider Wien van den Brink (ex-Leefbaar Nederland) voor de eer, nadat hij te horen had gekregen dat hij op een onverkiesbare 43ste plaats zou komen. ,,Daarin heeft hij geen gelijk'', zo reageerde Fortuyn. Ook het Rotterdamse raadslid voor Leefbaar Rotterdam Rabella de Faria (ook ex-Leefbaar Nederland) komt niet op de lijst voor, ondanks eerdere verklaringen van het omgekeerde.

Opvallende kandidaten zijn bijvoorbeeld Bernard Eerdmans (nummer 19), secretaris van de Rotterdamse burgemeester Opstelten, de anesthesioloog Milos Zvonar (nummer 12), die twaalf jaar geleden gedwongen werd te vertrekken bij het ziekenhuis van Gorinchem, en de econoom Frits Palm (nummer 17), voorheen directeur van het Kabinet voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Palm verklaarde: ,,Ik heb veel ministers geadviseerd en gezien dat de politici niet luisteren naar de burgers.'' Oud-wereldkampioen dammen Harm Wiersma (nummer 18) meende dat het ,,tijd is voor een nieuwe sportiviteit in het politiek debat''.