Winstdaling Gucci na aanslag

De verkoop van luxueuze goederen is vorig jaar na de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten ingezakt. Het Italiaanse Gucci, producent van onder andere kleding, handtassen, koffers, schoenen, horloges en parfum, heeft vorig jaar de nettowinst zien dalen van 337 miljoen dollar (381 miljoen euro) naar 278 miljoen dollar (315 miljoen euro), zo maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de presentatie van haar jaarcijfers.

Kort na de aanslagen in september vorig jaar gaf Gucci al een winstwaarschuwing af, omdat ze toen een negatief effect op de omzet verwachtte door het sterk teruggevallen consumentenvertrouwen in met name de VS. Na een goed eerste halfjaar daalden de verkopen in, om zich in het vierde kwartaal weer deels te herstellen. Vooral over het snelle herstel in de laatste maand was president Domenico de Sole tevreden, zei hij.

Gucci bereikte in dit moeilijke vierde kwartaal een operationele winstmarge van 33,6 procent, een record. Het bedrijf verwacht niet dat het dit hoge niveau in het lopende jaar kan handhaven. Onder meer omdat het modemerk Yves St. Laurent nog altijd matig presteert. Het maakte vorig jaar een verlies van 67,9 miljoen dollar.

De Sole was positief over 2002, zonder een duidelijke winstverwachting af te geven. Vorig jaar groeide de omzet van Gucci nog met anderhalf procent, voor dit jaar denkt de president van Gucci aan een toename van ongeveer 5 procent naar 2,7 miljard euro.

Gucci wordt na een langdurige overnamestrijd stapsgewijs geacquireerd door het Franse modehuis Pinault-Printemps-Redoute. Deze moet uiterlijk maart 2004 een bod uitbrengen op de aandelen Gucci tegen een vooraf vastgestelde prijs van 101,50 dollar.

De cijfers van Gucci werden op de beurs goed ontvangen. De winstdaling viel de meeste analisten mee. Zij zaten op een gemiddelde winst per aandeel van 2,59 dollar, terwijl Gucci uitkwam op 2,74 dollar. Terwijl Euronext Amsterdam rond het middaguur op vrijwel het niveau stond van gisteren, mocht de koers van de beleggers in Gucci met 1,5 procent stijgen naar 104,60 euro.