Wat doen de kinderen

Helden ontmoeten

Ze staan meestal stoer en deftig te wezen op schilderijen: de koningen, veldheren en admiraals. Eens waren ze helden en nu hangen ze alleen nog maar in het museum. Zondag 24 maart is het Rijksmuseumzondag en onder leiding van Joost de Suppoost of een speciale kindergids ga je op zoek naar helden in het Rijks. Verder is er ook een filmprogramma, een groot spannend verhaal door Jeroen Kramer, kinderen kunnen hun orgeldraaidiploma halen en voor kinderen vanaf 10 jaar is er een speurtocht.

Rijksmuseumzondag op 24 maart van 11-16u in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam, toegang onder de 18 jaar gratis. Inl 020-6747183 of www.rijksmuseum.nl.

Lekker eten

Anansi, de slimme spin, heeft alles over voor lekker eten. Dat brengt hem vaak in problemen, maar meestal weet hij toch het vege lijf te redden. Hij pakt het gelukkig beter aan dan de spin Sebastiaan, want...daar is het niet goed mee gegaan (Annie M.G. Schmidt). In het verhaal Anansi & de Toverkunsten van Boeboelina is Makoeba, de vrouw van Anansi jarig en hij wil haar verrassen met een uitgebreide maaltijd. Voor één van de gerechten heeft hij bananen nodig en die steelt hij van Boebelina. Hoe dat allemaal afloopt is te horen en te zien op woensdag 27 maart om 15u bij een voorstelling van poppentheater Meloresa in het Dunya Wereldprogramma.

Anansi & de Toverkunsten van Boeboelina door Poppentheater Meloresa op wo 27 mrt om 15u voor kinderen vanaf ??jaar in het Prinses Theater, Schiedamseweg 19a, Rotterdam. Kaarten à E1 res 010-4255050.

Ganzeborden

Katharina komt van Katharos (Grieks) en betekent rein, schoon, zuiver. Veel koninginnen in Europa hadden dan ook Catharina als voornaam, denk maar aan Catharina de Grote en Catharina de Medici. Maar bij Theater Artemis speelt ze de hoofdrol in het Ganzenbordspel. In de Verkadefabriek in Den Bosch is een enorm ganzenbord gemaakt van maar liefst 20 x 60 meter, waar Katharina, Katharina, een bijzonder meisje wordt gespeeld. Ze moet net als in het gewone ganzenbordspel de put, gevangenis, doornstruik en de dood zijn te vermijden, maar ze komt in al die vakjes ook de vreemdste figuren tegen, die haar onrechtvaardig behandelen en tegen wie ze in opstand komt. De theatervoorstelling over (on)rechtvaardigheid en winstbejag, (on)geduld, liefde en heimwee is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Katharina Katharina in het Ganzenbord door theater Artemis op zo 24 mrt 15u, 31 mrt 15u. Res 0900-33727233, 073-6123223. of on-line www.artemis.nl Kinderen E9 en volwassenen E11.

Reizen naar de sterren

Wie zou het niet willen, een reis naar de sterren en misschien kom je wel allerlei buitenaardse wezens tegen. Over sterren, planeten, de maan en buitenaardse wezens gaat de Landelijke Sterrenkijkdag vrijdag- en zaterdagavond 22 en 23 maart in het Artis Planetarium, Amsterdam. Buiten staan telescopen opgesteld om sterren, planeten en nevels van dichtbij te bekijken (bij een heldere hemel) en binnen o.a. in de koepel van het planetarium wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste bewegingen van zon, aarde, maan, planeten en sterren. Vallende sterren, de werking van seizoenen en de fasen van de maan. Voor kinderen zijn er ook speciale workshops. Tussen 19u30 en 22u is er een inloopworkshop Sterrenklokken Maken (vanaf 6 jaar), waarbij van karton aan de hand van het sterrenbeeld Grote Beer een uurwerk in elkaar wordt geknutseld die het hele jaar gelijk loopt. Natuurlijk wordt de klok ook buiten getest. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen vanaf 20u een Reis naar de Sterren maken; onder begeleiding leer je wat er allemaal bij komt kijken, je ontwerpt je eigen ruimteschip en plant je eigen ruimtereis. Het beste ontwerp wordt door een jury beoordeeld en wint een aardige prijs. En wie alles over buitenaardse wezens wil weten kan meedoen met de workshop Buitenaards Leven om 20u30 en 22u30, waar o.a. geprobeerd wordt een buitenaardse boodschap te vertalen. Ook zijn er nog de `gewone' planetariumvoorstellingen, gevolgd door een live-gedeelte (half uur), waarin verteld wordt over de sterrenhemel van die avond.

Landelijke sterrenkijkdagen op 22 en 23 maart in het Artis Planetarium, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Van 19 tot 23u30 zijn de telescopen opgesteld op terras; de toegang en workshops zijn gratis behalve de planetariumvoorstellingen, die kosten E4 per persoon. Inl www.artis.nl of 020-5233426.

Uit je huid kruipen

Het verhaal begint bij een bron vol waterplanten, waar twee kikkers de bezoekers opwachten. En bij die bron komt prinses Pelsdiertje iedere dag met haar gouden bal spelen. Over dit sprookje Bonte Pels van de gebroeders Grimm heeft kunstenares Othilia Verdurmen in het Fries Natuurmuseum met velours, nepbont, glitters en veren een expositie gemaakt met reusachtige sprookjesfiguren. En het leuke is dat je in de `huid' van alle sprookjesfiguren kunt kruipen of erop klimmen, terwijl je naar het sprookje luistert.

Kruip uit je huid, een sprookjesachtige gezinsvoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar in het Fries Natuurmuseum, Schoenmakersperk 2, Leeuwarden. Toegang kinderen E1,80 en volwassenenE2,70. Open di t/m za 10-17u, zo 13-17u. Inl 058-2129085 of info@friesnatuurmuseum.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.