VS beperken geld campagnes

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren ingestemd met een wet die de invloed van geld op de Amerikaanse politiek drastisch beperkt. President Bush heeft toegezegd dat hij de wet zal tekenen.

Zodra de nieuwe regels van kracht worden, ondergaat de financiering van politieke campagnes in de Verenigde Staten de grondigste hervorming in dertig jaar.Met de maatregel komt een einde aan zeven jaar touwtrekkerij over de toegestane hoogte van de bedragen die politici voorafgaand aan verkiezingcampagnes mogen ophalen.

Hoewel president Bush heeft gezegd het wetsvoorstel te zullen ondertekenen, vindt hij dat over de nieuwe regels ,,enkele terechte constitutionele vragen'' blijven bestaan. ,,Evenals veel Republikeinen en Democraten in het Congres ben ik een voorstander van verstandige hervormingen die een einde maken aan misbruik van ons systeem voor campagnefinanciering. De hervormingen die vandaag zijn aangenomen zijn ondanks hun tekortkomingen een algehele verbetering van het huidige systeem'', aldus Bush.

De voorstanders van de wet, die met zestig tegen veertig Senaatsstemmen voor hun jarenlange inspanningen werden beloond, waren opgetogen over hun overwinning. De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Tom Daschle, noemde de nieuwe wet ,,historisch''. En de Republikeinse senator John McCain, de voormalige Republikeinse presidentskandidaat die van de campagnegelden een centraal verkiezingsthema had gemaakt, prees ,,de mogelijkheid die een paar miljoen Amerikanen weer hebben gekregen om hun stem te laten horen in Washington. Hen was een zwijgen opgelegd door de invloed van het grote geld.''

De nieuwe wet stelt paal en perk aan de inzameling van soft money, de ongelimiteerde donaties aan nationale en lokale partijen. De laatste jaren bedroegen dergelijke donaties, afkomstig van bedrijven, vakbonden en vermogende individuen, regelmatig meer dan honderdduizend dollar.

De wet bepaalt de maximale gift per donateur nu tot tienduizend dollar per jaar. Verder zijn politieke reclames in de zestig dagen voorafgaand aan een verkiezing, of dertig dagen voor een voorverkiezing, niet langer toegestaan.

Het maximum voor hard money - rechtstreekse giften aan kandidaten, waarvoor al een bovengrens bestond – wordt daarentegen verdubbeld tot tweeduizend dollar per donateur voor een presidents- of congreskandidaat.

Republikeinse tegenstandersgaan tegen de wet in beroep omdat de regels een beperking van de vrijheid van meningsuiting zouden betekenen.