Vreemde algen in zee

De Noordzee wordt bedreigd door een invasie van vreemde wezens. Althans dat is de vrees van de Noorse premier Kjell Magne Bondevik. Aan het begin van de Noordzeeconferentie, in het Noorse Bergen, zei Bondevik dat schepen steeds afval lozen , waarin zich vreemde diersoorten, planten en algen bevinden. Door een gebrek aan natuurlijke vijanden zouden die de inheemse planten en dieren kunnen verslaan.

Bondevik wees op een onbekende algensoort die enkele jaren geleden duizenden tonnen gekweekte zalm had gedood in het zuiden van Noorwegen, doordat ze zich hechtten aan de kieuwen van de vissen. ,,De Verenigde Naties onderzoeken het probleem, maar afspraken hierover zullen niet voor 2010 worden gemaakt en dat is te laat'', aldus Bondevik.

Op de conferentie, waaraan alle negen Noordzee-landen deelnemen, wordt ook gesproken over de radioactieve vervuiling. Zo is in schaaldieren en zeewier voor de Noorse kust het element technetium-99 gevonden, dat mogelijk afkomstig is van de kerncentrale van Sellafield, in het noordwesten van Engeland. Noorwegen overweegt een rechtszaak te beginnen om Groot-Brittannië te dwingen een einde te maken aan de lozing van radioactief afval.