Vraagtekens rond bod vastgoed Haslemere

Is er nu een overnamebod of niet? Twee Nederlandse bedrijven stuurden gisteren een bericht de wereld in waarin zij meedeelden een bieding te overwegen op vastgoedbedrijf Haslemere. Maar Haslemere zegt helemaal geen bod te hebben ontvangen.

De bedrijven Evia Real Estate en dochteronderneming Vastgoedcomfort hebben maar liefst 67 euro per aandeel over voor Haslemere, het voormalige Rodamco United Kingdom. Het bedrag, dat Haslemere waardeert op zo'n 1,6 miljard euro, is aanzienlijk boven de 63,75 euro dat eerder deze maand werd geboden door een buitenlands consortium.

Dat lijkt een positieve ontwikkeling voor de aandeelhouders van Haslemere, maar het bestuur van de onderneming blijft voorlopig het bod van het consortium, onder leiding van het Israëlische Brack, steunen. ,,Wij willen elk bod overwegen, maar we hebben helemaal geen bod ontvangen'', zegt bestuursvoorzitter C. Bartram. ,,Wij weten wat er op de nieuwsdiensten wordt gemeld, niet meer.''

Ook beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten heeft geen bericht over een overnamebod ontvangen, terwijl dat volgens de Nederlandse wetgeving wel moet. De controleur gaat een onderzoek instellen wat tot gevolg kan hebben dat het bod niet mag doorgaan.

Evia's H. Jurgens, één van de twee directeuren, zegt dat er maandag een email is gestuurd naar Haslemere en pensioenfonds ABP, met 25 procent de grootste aandeelhouder, waarin het bod werd aangekondigd. Een vreemde zaak die ook de aandacht van de waakhond zal vragen. Dit soort informatie is zeer koersgevoelig en moet aan iedereen op hetzelfde moment openbaar worden gemaakt.

Jurgens zegt dat Evia van plan was later dit jaar een bod te doen op Haslemere, maar het werd verrast door het overnamebod van het Brack consortium. ,,Hierdoor moesten we eerder actie ondernemen terwijl we eigenlijk van plan waren eerst iets aan onze naamsbekendheid te doen'', aldus Jurgens. Dat zou van pas komen want Evia en Vastgoedcomfort zijn onbekenden in de vastgoedsector. Haslemere zegt de identitieit van de ondernemingen niet te kennen, analisten tasten in het donker en op de beurs noteert het aandeel op slechts 64,40 euro, ver onder het bod, wat erop lijkt te wijzen dat de markt weinig vertrouwen heeft in het welslagen van het bod. Jurgens weet nog niet of Evia het bod doorzet als Haslemere het afwijst, maar dan is bijvoorbeeld het laag genoteerde Rodamco Asia over. ,,We hebben met de gedachte gespeeld'', aldus Jurgens.

    • Heleen de Graaf