Voorkeur Bioscopen

De stand van de zon

Leonard Retel Helmrich (1959) volgde voor zijn film met een kleine digitale camera vanaf 1997 een weduwe uit Jakarta en haar twee zoons, die hij in de traditie van de cinema vérité niet ondervraagt maar laat zien. Een voice-over ontbreekt eveneens. Uit honderden uren materiaal destilleerde hij De stand van de zon, een eenvoudige, geraffineerde en informatieve film.

De film, vol korte zonder commentaar aaneengeschakelde scènes, speelt zich af in de periode van de Reformasi en documenteert onder meer het aftreden van president Soeharto en de daaropvolgende verkiezingen. Helmrich filmde tijdens rellen in de straten van Jakarta; hij beweegt zich met zijn camera zowel tussen de demonstranten als tussen de politie en dat levert spannende beelden op.

De stand van de zon. Regie: Leonard Retel Helmrich. In 10 bioscopen (Docuzone).

Vanaf 28 maart ook in Het Ketelhuis, Amsterdam.

Atanarjuat, the fast runner

Drie uur durende verfilming van Atanarjuat, the fast runner, een Inuit-legende, is zowel een kostuumfilm als een kostuumdocumentaire. De film is op de eerste plaats gemaakt voor Inuit, maar de rest van de wereld mag ook opgewonden meekijken. Regisseur Zacharias Kunuk, die eerder een groot aantal documentaires over het verleden van de Inuit op Baffin Island maakte, kreeg voor de eerste film in het Inuktitut de Camara d'or voor het beste debuut op het filmfestival van Cannes.

Atanarjuat, the Fast Runner. Regie: Zacharias Kunuk. Met: Natar Ungalaaq, Sylvia Ivalu. In 7 bioscopen.

Retrospectief Fritz Lang

Het Filmmuseum wijdt een retrospectief aan regisseur Fritz Lang (1890-1976) en vertoont gerestaureerde kopieën van Metropolis, M, Dr. Mabuse - Der Spieler, Das Testament des Dr. Mabuses, Fury, Human Desire en The Big Heat. Na retro's met slechte, grijze en geheel bekabelde kopieën lijkt deze onlangs geconserveerde versie, die voor het eerst vertoond werd tijdens het Berlijnse filmfestival van vorig jaar, een goede keuze. Het programma bevat films uit zowel Langs Duitse als zijn Amerikaanse periode.

In de greep van het noodlot: de films van Fritz Lang. T/m 1 mei. In: Filmmuseum, Amsterdam.

En verder

Royal Tenenbaums in meer dan 14 theaters; Ghost World Amsterdam: Kriterion. Groningen: Images. Nijmegen: Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta; Gosford Park in meer dan 12 theaters; Hedwig And The Angry Inch Amsterdam: Kriterion, Melkweg Cinema; Den Haag: Haags Filmhuis; Rotterdam: Lantaren/Venster; The Man Who Wasn't There in meer dan 13 theaters; Mulholland Drive in meer dan 14 theaters; No Man's Land Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Images. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.