Voorkeur Beeldende Kunst

Michael Sweerts

Er kleeft iets geheimzinnigs aan de schilder Michael Sweerts (1618-1664); hij was een man met een ascetische bezieling, begaafd (hij zou zeven talen hebben gesproken), begiftigd met een handelsgeest en al tijdens zijn leven bewonderd om zijn schilderkunstige talenten. Dat kan een deel verklaren van het intrigerende dat om zijn naam hangt, maar het werk moet de rest doen. De titel van de bijzondere tentoonstelling die het Rijksmuseum aan hem wijdt luidt De geschilderde geheimen van Michael Sweerts. Op de expositie hangen dertig schilderijen van Sweerts. De vroegste werken zijn genrevoorstellingen: personages uit de lagere klassen van het volk, zoals bedelaars, een drinkende boer, en vrouwen die spinnen of kinderen ontluizen. Daarnaast heeft Sweerts ook grotere figuurstukken gemaakt, portretten en ten slotte is er een categorie die tot de meest kenmerkende behoort: portretten van kinderen. Het zijn kleine verstilde gezichten van een meisje of een jongetje die dromerig het beeld uitkijken. Delicaat geeft hij kleding, huid en haar weer. Het is die belichting waardoor je Sweerts altijd herkent. Binnen het contrast tussen de donkere achtergrond en de uitgelichte hoofdpartijen zijn er steeds die extra bleekwitte oplichtingen. Het is of de voorgestelde uit de schaduw treedt, of liever gezegd uit de nacht. Er is nog een Sweertiaans kenmerk dat bijdraagt aan de wat onwerkelijke sfeer. Wanneer Sweerts meerdere personen afbeeldt, dan staan zij er als bevroren bij.

De geschilderde geheimen van Michael Sweerts (1618-1664) t/m 20 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u

Hannah van Bart

Hannah van Bart maakt tekeningen waarin je steeds weer nieuwe ontdekkingen doet. Het lijkt of de kunstenaar ze zonder vooropgesteld plan heeft gemaakt, alsof ze zich tijdens het tekenen heeft laten verrassen door de bewegingen van haar hand. In dat zoekende, haast neurotische handschrift tekent Van Bart figuren die lief en angstaanjagend tegelijk zijn. In het Gemeentemuseum Den Haag is een bescheiden presentatie van haar werk te zien.

Hannah van Bart, Schijngestalten t/m 28 april in het Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Lucebert

Op de expositie Lucebert, schilder-dichter in het Cobra Museum hangen maar liefst 150 werken van een van Nederlands beroemdste dubbeltalenten. Er zijn schilderijen, tekeningen, foto's en beschilderde borden. De expositie is één parade van menselijke monsters en monsterlijke mensen, geschilderd in felle kleuren en grove vlakken, met grote bolle ogen en schedels zonder haar. Grote uitzondering zijn de statige en afstandelijke zwartwitfoto's.

Lucebert, schilder-dichter t/m 5 mei in het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Di-zo 11-17u

Mexico

Met 250 voorwerpen is Mexico een goddelijke reis een van de grootste exposities ooit van pre-Columbiaanse Mexicaanse kunst, In het eerste deel van de expositie in de Nieuwe Kerk gaat de reis via de kolossale kop van een Olmeekse krijger snel naar kleiner, aardig werk: mooie beeldjes van staande, zittende of liggende figuren en de eerste godenbeelden. Maar hoe bovennatuurlijker, hoe bloederiger. Gelukkig zijn de laatste twee zalen iets gemoedelijker, met terracotta dieren en groenten.

Mexico. Een goddelijke reis t/m 30 juni in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. 10-18u, do tot 22u

En verder

Gerrit Willem Dijsselhof en Dromen van Holland t/m 12 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17; Moderne Meesters t/m 2 juni in het Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam di t/m vr 11-16u30 za 11-17u, zo 12-17u; Van Gogh & Gauguin t/m 2 juni in het Van Gogh Museum, P. Potterstraat, Amsterdam dag 9-21u, ma do 9-19u; Kees Maks t/m 21 april in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Ilja Repin (1844-1930): het geheim van Rusland t/m 7 april in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen di t/m zo 10-17u.