`Verstand van schaatsen is niet nodig'

Voor volleybaltrainer Toon Gerbrands (44) is zijn nieuwe functie als directeur van de DSB-schaatsploeg vanzelfsprekender dan het lijkt. Als interim-manager bij Rijkswaterstaat wisselt hij `gewoon' van baan. ,,Ik ben niet aangesteld als trainer.''

De volleybaltrainer wordt directeur van een schaatsploeg. De logica lijkt ver te zoeken. Zo niet voor Toon Gerbrands (44), die deze functies vanaf 15 april gaat combineren. En evenmin voor de Noord-Hollandse zakenman Dirk Scheringa, die in de voormalige bondscoach van de volleyballers de ideale man ziet om zijn DSB-schaatsteam zodanig te herstructureren, dat de conflicten plaatsmaken voor successen, met name over vier jaar op de Olympische Winterspelen in Turijn.

Gerbrands heeft bij DSB, de ploeg van onder anderen sprinter Jan Bos en allrounder Ids Postma, een contract voor een olympische cyclus van vier jaar getekend. Hij zegt er zijn baan als interim-manager bij Rijkswaterstaat voor op, maar blijft de komende twee jaar daarbij trainer van volleybalkampioen Dynamo uit Apeldoorn. Vooralsnog heeft hij niet de zeggenschap over de marathonschaatsploegen die Scheringa eveneens financieel ondersteunt. Gerbrands: ,,Maar wie weet, komt dat nog.''

Sinds wanneer heeft u verstand van schaatsen?

Gerbrands: ,,Dat heb ik niet. En het is niet nodig ook, want ik ben aangesteld als directeur, niet als trainer. Mijn beroep is manager en als volleybalcoach heb ik op dat gebied ook de nodige ervaring opgedaan. Dus zo opmerkelijk is de stap niet. Ik verruil het volleybal ook niet voor het schaatsen, maar verander van baan. DSB heeft schaatscoaches in dienst; ik hoef me niet met technische zaken bezig te houden. Het wordt mijn taak om alles daar omheen goed te regelen. Je moet me zien als een manager, die ook verstand heeft van topsport.''

Hoe bent u met Scheringa in contact gekomen?

,,Onze kennismaking dateert van enkele jaren geleden, toen we elkaar troffen tijdens een uitzending van Radio Noord-Holland. In het korte gesprek dat we toen voerden, klikte het meteen. Ik herinner me dat we spraken over time-management, omdat ik me afvroeg hoe Scheringa zijn tijd indeelde. Het verbaasde mij dat hij tegelijkertijd bedrijven leidt, een voetbalclub runt, een museum in stand houdt, schaatsploegen sponsort en ook nog tijd vindt om zelf vrij intensief te sporten. Later troffen wel elkaar nog wel eens, maar nimmer langdurig. Schijnbaar heb ik indruk op hem gemaakt, want anderhalve week geleden belde hij met de mededeling: `Ik heb een baan en ik denk dat jij daarvoor de geschikte persoon bent.' We hebben vervolgens een goed gesprek gevoerd en na één dag bedenktijd, heb ik de knoop doorgehakt.''

Het is de tijd van contractonderhandelingen. Wordt u daar nu al bij betrokken?

,,Nee, die zaken worden afgehandeld door Hans van Goor, de huidige manager van het schaatsteam, terwijl Scheringa daar zelf ook nauw bij is betrokken. Ik houd me in eerste aanleg bezig met de visie op lange termijn. Nee, daar kan ik nog niets over zeggen. Maar het zal duidelijk zijn dat het winnen van medailles op de Olympische Spelen in Turijn (2006, red.) één van de belangrijkste doelstellingen is.''

Is de functie als volleybalcoach van Dynamo wel te combineren met uw nieuwe baan?

,,Ik verwacht totaal geen problemen. Ik ben al bijna 20 jaar trainer. Met uitzondering van die vier jaar dat ik bondscoach was, heb ik de coaching al die jaren gecombineerd met een fulltime baan als manager bij Rijkswaterstaat. Toen Scheringa zich meldde, heb ik hem onmiddellijk duidelijk gemaakt dat ik nog verplichtingen heb bij Dynamo en dat ik niet van plan was me daaraan te onttrekken. Ik hecht eraan om afspraken na te komen.''

Over twee jaar stopt u definitief als volleybaltrainer?

,,Ik heb werkelijk geen idee. Zo ver kijk ik niet vooruit. Dat zie ik tegen die tijd wel.''

Hoe reageerde men bij Dynamo?

,,Positief. Daar kennen ze me inmiddels wel. Er verandert ook weinig. Ik ben niet fulltime in dienst van de club, maar combineerde mijn baan al met het trainerschap.''

Wat heeft u met schaatsen?

,,Weinig meer dan de gemiddelde Nederlander. Ik volg de sport via de media en als er ijs ligt, mag ik graag een eindje schaatsen. Maar dat moet ook weer niet te lang duren. Ik ben in Friesland geboren; het is dus wel een sport waarmee ik van jongsaf aan ben geconfronteerd.''

Welke schaatsinsider gaat u binnenkort bellen om zich te laten informeren?

,,Niemand, omdat je dan onwillekeurig wordt beïnvloed. Ik wil blanco aan mijn nieuwe baan beginnen.''

    • Henk Stouwdam