Versatel dreigt met surseance na verzet van schuldeisers

Telecombedrijf Versatel vraagt uitstel van betaling aan als onvoldoende schuldeisers akkoord gaan met een nieuw plan om van haar miljardenschuld af te komen. Het beursgenoteerde bedrijf wil op deze manier obligatiehouders dwingen in te stemmem met de grootscheepse schuldsanering, waarvoor al vijf maanden plannen bestaan. In reactie op het voorstel daalde de koers vanochtend met 32 procent.

Versatel kampt met een schuld van 1,7 miljard euro in de vorm van aan de beurs verhandelbare obligaties. Het telecombedrijf wil van de schuld af wegens de hoge rentelasten. Vijf maanden geleden kwam Versatel naar buiten met een plan om de schuld om te zetten in aandelen Versatel en een éénmalige contante betaling. De obligatiehouders, die daarvoor 310 miljoen euro contanten en 60 procent van de zeggenschap zouden krijgen, gingen niet akkoord. Het bod was in hun ogen `te mager'.

In het nieuwe voorstel is voor de obligatiehouders de contante betaling opgetrokken naar 350 miljoen euro, waarvan 40 miljoen euro is bestemd voor de schuldeisers die als eerste aanmelden. Ruilen alle schuldeisers hun obligaties in, dan krijgen zij volgens het nieuwe voorstel een belang van 80 procent in plaats van 60 procent in Versatel. Volgens Versatel heeft op dit moment eenderde van de obligatiehouders toegezegd het plan te steunen.

Versatel gaat uitstel van betaling aanvragen als tussen de 75 en 99 procent van de obligatiehouders met het plan instemt. Op deze manier kan via een gerechtelijke procedure de resterende schuldeisers worden gedwongen hun obligaties in te leveren.

Gaat minder dan 75 procent van de schuldeisers akkoord, dan haalt Versatel het bod van tafel. Volgens bestuurvoorzitter R. Raithatha van Versatel heeft het bedrijf voldoende kapitaal in kas om het tot begin 2004 vol te houden.

Het nieuwe bod wordt pas geldig als de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC het plan goedkeurt. Dat kan over een week het geval zijn, maar kan ook een maand in beslag nemen. Daarna wil Versatel binnen 20 werkdagen de obligatiehouders over de streep trekken.

Versatel, dat vandaag de jaarcijfers presenteerde, boekte het afgelopen jaar een verlies van 379 miljoen euro bij een omzet van 256 miljoen euro.