Van Schendelen wordt informateur in Rotterdam

Prof. dr. M. (Rinus) van Schendelen (57) is gisteravond benoemd tot informateur bij de coalitieonderhandelingen in de Rotterdamse gemeenteraad. Burgemeester Ivo Opstelten heeft de hoogleraar politicologie aan de Erasmusuniversiteit gevraagd de vastgelopen collegeonderhandelingen uit de impasse te halen.

De raadsfracties gingen unaniem akkoord met de aanstelling van Van Schendelen. Zij roemen hem vooral om zijn onpartijdigheid. De hoogleraar zal vandaag met zijn werkzaamheden beginnen.

Van Schendelen doceert political science of European integration aan de Erasmusuniversiteit. Hij geldt als een deskundige op het gebied van lobbyen en schreef verschillende wetenschappelijke artikelen en boeken over dit onderwerp.

De informateur gaat onderzoeken welke collegemogelijkheden een werkbare meerderheid in de gemeenteraad opleveren. De collegeonderhandelingen liepen afgelopen maandag vast nadat duidelijk werd dat het CDA per se samen met de PvdA verder wilde. Verkiezingswinnaar Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn heeft vanaf het begin van de onderhandelingen aangegeven niet met de PvdA samen te willen werken. De partij beschouwt dat als kiezersbedrog omdat ze in de campagne heeft beloofd niet in een college met de PvdA te gaan zitten.

Burgemeester Opstelten ontving afgelopen dinsdag alle partijen voor een gesprek over de ontstane situatie. Daaruit kwam naar voren dat de partijen voelden voor een informateur. Voorman Pim Fortuyn van Leefbaar Rotterdam opperde dinsdag in het tv-programma Het elfde uur nog een referendum te houden onder de bevolking van de stad over de nieuw te vormen coalitie. Maar PvdA, CDA en VVD gaven gisteren aan niets voor zo'n volkspeiling te voelen.