Van der Wal is al een volleerd komiek

Er bleef er maar één overeind, toen Freek de Jonge vier jaar geleden een masterclass voor aspirant-cabaretiers leidde in het Nieuwe de la Mar-theater in Amsterdam. De achttienjarige Jan Jaap van der Wal dwong meteen ieders aandacht af met een verhaal over zijn komst naar de hoofdstad. Hij was het succes van de avond – soms nog wat schutterig, maar met een ontwapenende grijns. De Jonge gaf hem een welgemeend applaus.

Sindsdien heeft Jan Jaap van der Wal kilometers gemaakt in het stand-up-circuit van de Comedytrain en als panellid in het tv-programma Dit was het nieuws. In zijn eerste avondvullende voorstelling zijn de sporen daarvan nog te zien. Hij is een man van de korte baan. Ongeveer elk kwartier wisselt hij van onderwerp. En hij grapt over uit de bizarre kanten van het bestaan, uit het onechte engagement van Destiny's Child, de attracties op de Efteling of uit zijn eigen fantasie. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan, wat betekent dat hij een getalenteerd komiek is.

Van der Wal schrikt ook niet terug voor bedachtzamer overdenkingen. Wat staat een jonge cabaretier op het podium nog te doen, nu er in dit land steeds meer wordt gepraat over steeds minder? Hij neemt de tijd voor zulke gedachten; de lach komt straks wel weer.

Niet alles gaat hem al even goed af. Eindeloos doorzeuren over iets triviaals lukt minder. Grappen maken des te meer. Over zijn eigen positie als beginnend cabaretier: ,,Je hebt Freek de Jonge, je hebt Hans Teeuwen... en dan kom ik pas.''

Voorstelling: Out Now! door Jan Jaap van der Wal. Regieadvies: Ruut Weissman. Gezien: 20/3 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 31/5. Inl. (020) 3057266, www.bvgool.nl

    • Henk van Gelder