`Uw baarden zijn besmeurd met bloed'

In Saoedi-Arabië is de populaire dichter Abdul Mohsen Musalam gearresteerd die in een van zijn gedichten de rechterlijke macht beschuldigt van corruptie. Hoe de beschuldigingen tegen Musalam luiden, is niet bekend. De hoofdredacteur van de krant Al-Madina, die het gedicht op 10 maart publiceerde, is ontslagen in opdracht van prins Nayef, de minister van Binnenlandse Zaken.

In het gedicht, met als titel `De corruptie op aarde' beschrijft Musalam hoe de Saoedische rechters partijdige uitspraken doen om er zelf beter van te worden. ,,Het is droevig dat in de islamitische wereld, rechtvaardigheid moet lijden omdat enkele rechters om niets anders geven dan hun banksaldo en hun prestige'', dichtte Musalam.

,,Hoeveel (heilige) koranteksten heeft u geslacht?

Uw baarden zijn besmeurd met bloed

U komt tegemoet aan duizenden tirannen

en alleen de tiran gehoorzaamt u.''

De titel van het gedicht verwijst naar een tekst in de Koran die zegt dat de corruptie op aarde moet worden uitgeroeid.

Kritiek op de rechterlijke macht is zeldzaam in Saoedi-Arabië. Het land past de shari'a, islamitische rechtspraak die is gebaseerd op de Koran en voorschriften van de profeet Mohammed, strikt toe. Dat betekent dat verdachten geen recht hebben op een advocaat en de rechter de strafmaat bepaalt. Onder meer openbare geseling, de doodstraf en het afhakken van handen zijn als straf toegestaan.

Musalam, die in de Verenigde Staten studeerde en hoofdredacteur van de Engelstalige krant Saudi Gazette was, leverde niet eerder kritiek op de rechterlijke macht.

De 45-jarige dichter staat bekend om zijn nationalistische gedichten en verhalen, en om zijn kritiek op de Midden-Oostenpolitiek van de VS. ,,Hij heeft liberale ideeën, maar respecteert de islam'', aldus een vriend van Musalam.

De verkoop van de krant Al-Madina nam in de dagen na de publicatie van het gedicht enorm toe.