Stemming over Musharraf

De Pakistaanse president en legerleider Musharraf zal een referendum houden over zijn aanblijven als president na de parlementsverkiezingen in oktober. Politici van de Pakistaanse Moslim Liga (PML) hebben dat gisteravond gezegd na een onderhoud met Musharraf. De volksraadpleging zal waarschijnlijk in mei plaatsvinden.

Musharraf nam op 12 oktober 1999 in een coup de macht over van premier Nawaz Sharif (PML). De werkzaamheden van het parlement werden opgeschort. Vorig jaar juni werd het parlement geheel ontbonden en liet Musharraf zich ook tot president benoemen.

Musharraf heeft zichzelf tot taak gesteld de economie van het land te revitaliseren, corruptie uit te bannen, en van Pakistan een `gematigde' en `vooruitstrevende' moslimstaat te maken. Na 11 september sloot Pakistan zich aan bij de internationale coalitie tegen terrorisme en afgelopen januari werden extremistische partijen verboden en de steun aan de `jihad' in Kashmir stop gezet.

Musharraf heeft terugkeer naar de democratie beloofd door in oktober verkiezingen te houden. Om voortzetting van zijn hervormingsbeleid te garanderen, wil hij de komende vijf jaar evenwel aanblijven als president. In het referendum zal de bevolking waarschijnlijk onder meer worden gevraagd of ze zijn economisch beleid steunen en instemming geven aan de maatregelen die hij heeft genomen om het bestuur te decentraliseren.

De laatste keer dat een militaire leider legitimatie bij de bevolking zocht voor zijn aanblijven als president, was op 19 december 1984. Generaal Zia-ul Haq vroeg toen steun voor zijn programma om van Pakistan een echte islamitische staat te maken. Dat referendum werd geboycot door de oppositie, maar desalniettemin bracht volgens de officiële cijfers 63 procent van de bevolking haar stem uit. Ruim 90 procent stemde in. Bij die uitkomst werden door waarnemers grote vraagtekens gezet. Zia-ul Haq kwam in 1988 om bij een mysterieus vliegtuigongeluk.