Robeco stapt in hedge fund

Superbelegger Robeco heeft zijn portefeuille van hedge funds (fondsen die speculeren op koersfluctuaties) verder uitgebreid. Robeco koopt het Rotterdamse Transtrend, met een beheerd vermogen van 310 miljoen euro.

Dat heeft Robeco vanmorgen bekendgemaakt. Robeco neemt eerst een belang van 49 procent, met de intentie om over vijf jaar het resterende belang in te lijven. ,,Het fonds komt voort uit een Rotterdams handelshuis. De oprichter van het fonds, een vijftiger, was op zoek naar een goede opvolger'', zei Géry Daeninck, bestuursvoorzitter van Robeco.

Transtrend is actief op zo'n 50 goederentermijnmarkten in 25 landen. De laatste 8 jaar realiseerde het fonds een gemiddeld rendement van 8 procent. Zelf beheert Robeco in totaal al 1,3 miljard euro in hedge funds. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt door de dochter van Rabobank.

Robeco wil zich volgens Daeninck de komende jaren vooral richten op organische groei. ,,Dat moet onder meer komen uit de verkoop van onze fondsen in Europa via derde financiële instellingen.''

Voor Robeco was 2001 een lastig jaar. Het resultaat van Robeco ging 40 procent achteruit. De nettowinst daalde van 153,9 miljoen euro naar 90,7 miljoen euro. Het Robeco-fonds, het gelijknamige vlaggenschip van de superbelegger, boekte vorig jaar een negatief beleggingsresultaat van 17,5 procent. Het Robeco-fonds haalde ondanks de malaise op de markten 617 miljoen euro nieuw geld op bij beleggers. Het fonds, dat internationaal in aandelen belegt, scoorde minder dan de benchmark, de MSCI-wereldindex. Deze graadmeter daalde 15,3 procent.

De instroom van nieuw geld behoedde het Robeco-fonds voor een verdere daling van het beheerd vermogen, tot 8,75 miljard euro. Dat is een daling van 12,4 procent ten opzichte van 2000. Het totaal beheerd vermogen van Robeco steeg in 2001 met bijna 15 procent tot 104,5 miljard euro. De groei werd vooral veroorzaakt door een acquisitie.