Rechter verbiedt sluiting Basismarkt in Veendam

De rechter in Groningen heeft supermarktbedrijf Laurus verboden een filiaal van de Basismarkt in Veendam per 1 april te sluiten. Rechter T. Hidma stelde vanochtend in zijn uitspraak dat een besluit tot beëindiging van een hele supermarktformule op voorhand geen rechtvaardiging is om een huurovereenkomst niet na te komen.

Laurus heeft bovendien onvoldoende aangetoond dat het zich genoeg heeft ingespannen om een acceptabele nieuwe huurder voor het pand te vinden. Mocht de Basismarkt na 1 april haar deuren toch tijdens de winkelopeningstijden gesloten houden, dan riskeert het bedrijf een dwangsom van 10.000 euro per dag.

De uitspraak van de rechter is de eerste in een reeks nu Laurus heeft besloten de 160 filialen van de verlieslijdende Basismarktketen op te doeken. Altera Vastgoed in Haarlem, eigenaar van het pand van de Veendammer Basismarkt, neemt geen genoegen met het voortijdig vertrek van de supermarkt, waarvan het huurcontract pas in 2008 afloopt.

Ook weigert Altera akkoord te gaan met de vestiging van schoenwinkel Bristol, die bereid is het contract over te nemen. Altera wil dat er een supermarkt in het centrum gevestigd blijft, omdat dat publiek aantrekt. Vestiging van een schoenwinkel betekent volgens de eigenaar verminderde klandizie voor de andere zaken in het winkelcentrum

De rechter constateert dat Laurus niet heeft aangetoond dat een aanvaardbare exploitatie van een supermarkt op deze plek niet mogelijk is. Bovendien stelt hij vast dat Laurus andere supermarktformules hanteert, die in hetzelfde pand kunnen worden gevestigd.